Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је Влада донијела одлуку да се до 30. јуна обустави плаћање обавеза по основу пореза на добит и све накнаде које проистичу из завршног рачуна.

radovan-viskovic.jpg (132 KB)

Вишковић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је Влада одлучила да се на три мјесеца пролонгирају обавезе привредних субјеката према ИРБ-а.

- Донесена је одлука да се чланови Владе одрекну 50 одсто личних примања за март, а средства ће бити уплаћена у Фонд солидарности - рекао је он.

Вишковић је рекао да је препорука Владе да се запослени у јавном сектору чија је плата већа од 1.000 КМ, осим радника у здравству, одрекну десет одсто примања у корист Фонда солидарности.

- Морамо показати солидарност према радницима у реалном сектору и средства прикупљена у Фонд солидарности биће искориштена за помоћ њима - рекао је предсједник Владе Српске.

Појаснио је да је све на основу добровољности, те да не треба и не смије да се пласира информација да је у питању смањење личних примања.

Додао је да је препорука свим изабраним и постављеним лицима из РС који врше функције, лицима на руководећим мјестима, да се одрекну својих примања до 20 осто и да потпишу изјаве о одрицању.

Како је истакао, администрација и јавна управа треба да покаже солидарност.

"Они радници који су погођени директно нашим мјерама попут трговаца, угоститеља, наша одлука ће бити да послодавци исплате нето плату, а остатак да иде на терет Владе РС која ће за запослене у тим секторима ће исплатити уплату пореза и доприноса", казао је премијер РС.

"Предузимаћемо и друге мјере и за неке друге раднике које у овом моменту нисмо обухватили. Врши се анализа са терена и завршетком марта  и почетком априла донијећемо закључак коме и у ком облику можемо помоћи у складу са могућностима Буџета РС", додао је Вишковић. 

Он је навео да се веома активно ради на формирању фонда за помоћ привреди.