20230112222834_451372.jpg (132 KB)

На бесплатан пренатални тест будуће мајке у Српској и даље чекају јер још није донесен програм којим ће бити дефинисан начин остваривања тог права, због чега из удружења парова који се боре за потомство апелују на надлежне да овом питању дају приоритет јер труднице сада издвајају велике суме новца на тестирање.

Нови Закон о обавезном здравственом осигурању РС, који је на снагу ступио у септембру прошле године, предвиђа финансирање неинвазивних пренаталних тестова за труднице, што раније није био случај у Српској. Међутим, то право још се не примјењује, а у Фонду здравственог осигурања РС наводе да је прво потребно усвојити програм којим се утврђују индикације и начин остваривања права, а затим и да Влада РС донесе одлуку о начину финансирања програма.

- Критеријуме дефинише здравствена струка, тачније Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС, поред којих треба дефинисати и процедуру одобравања пренаталних тестова, тачније начин реализације тог права, гдје велику улогу имају УКЦ и јавне болнице, јер је планирано да се та услуга ради у јавним здравственим установама - појашњавају у Фонду здравства.

Наглашавају да је све у завршној фази, те да ће јавност бити обавијештена о свим детаљима чим се усвоји програм.

- Када се програм усвоји, није предвиђена рефундација урађених тестова будући да ћемо ми финансирати то право - казали су у Фонду.

У удружењима која окупљају парове са проблемом стерилитета кажу да је ово право од великог значаја за све будуће родитеље с обзиром на то да пренатални тестови коштају и до 1.500 КМ, које многи немају. Позивају надлежне да што прије донесу програм јер труднице не могу дуго чекати будући да се тестови раде у раном стадијуму трудноће.

Предсједница требињских “Беба” Сњежана Мисита каже да је ово питање круцијално за све парове који се боре са стерилитетом.

- Пренатални тестови махом се препоручују свим трудницама које остваре трудноћу поступком вантјелесне оплодње, нарочито ако су у зрелим годинама. Због кризе мало ко може одједном издвојити 1.500 КМ, тако да тестове плаћају на рате, беба се и роди, а парови буду задужени. Идеја да ти тестови буду бесплатни је фантастична јер нам треба здраво потомство па позивам надлежне да убрзају процедуре - казала је она.

Предсједница бањалучких “Рода” Дајана Кузмановић за “Глас” каже да су сви рокови пробијени, те да за то нема оправдања. 

Она је истакла да још није донесен ни правилник којим ће бити уређено право на трећи покушај вантјелесне оплодње у клиници по избору након два неуспјела покушаја у установи са којом Фонд здравства има уговор.

- И то право је уврштено у нови закон, али чекамо примјену. Још горе је што нико не зна да нам каже на који начин ће се то право остваривати јер парови би сачекали два, три мјесеца да то знају - наводи она.

Предсједница зворничког удружења “Бебе 1” Николина Оро каже да је неозбиљно што се са примјеном тако важног права чека.

- Да се већ почело с тим, труднице које су урадиле тест претходних мјесеци избјегле би задуживање - рекла је Оро.

Подршка

У Фонду здравства истичу да конкретним мјерама годинама уназад пружају посебну подршку пронаталитетној политици.

- Поред три покушаја вантјелесне оплодње, финансирамо и многе друге процедуре попут амниоцентезе, дабл и трипл тестова и слично. Трудницама Фонд у потпуности финансира и здравствену заштиту, ослобођене су плаћања партиципације, а сви прегледи у сврху планирања породице су бесплатни, а и трудничка боловања се рефундирају у 100-одстотном износу - казали су у Фонду.