ducic BEOGRAD l U organizaciji Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu je sinoć održano poetsko veče u čast rođenja trebinjskog pjesnika Jovana Dučića pod nazivom „Zašto tako noćas šume jablanovi“, kome su prisustvovali brojni Trebinjci, ljubitelji Dučićeve poezije i Hercegovine.
Predsjednik udruženja Trebinjaca Žarko J. Ratković se u svom obraćanju osvrnuo na lične slike koje nosi iz Trebinja, ali i one koje nam je ostavio Dučić. „Kao da čujem ono lišće jablanova, kao da osjećam vesele trenutke i emocije moje mladosti kraj Trebišnjice. Naš pesnik Jovan Dučić velikan je naše, ali i svetske poezije. Mi, Hercegovci, a posebno Trebinjci imamo pravo da se ponosimo što je Dučić naš zemljak, ali time imamo i veću obavezu. Udruženje se potrudilo da najpozvaniji ljudi večeras govore o njemu.”
U okviru večeri, o Dučiću su govorili velikani savremene srpske poezije Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo i Milosav Tešić, a stihove svoje kritičke pjesme „Nema više jablanova“ govorio je i dr Dragan Sorajić iz Trebinja.


Svečanoj poetskoj večeri su prisustvovali i Radoslav Ivanković, menadžer u Gradskoj upravi Trebinje i Tatjana Bulajić, direktorica Turističke organizacije Trebinje, te brojni Hercegovci.
Predsjednik udruženja Trebinjaca Žarko J. Ratković sinoć je takođe najavio i nastup folklorne grupe KUD „Alat“ iz Trebinja, koji će najvjerovatnije biti održan 12. decembra, kao i još jedno hercegovačko druženje u Dučićevom stilu „Večeras, gospo, u kneza na bale”.
Trifko Ćorović (Slobodna Hercegovina)