IMG-09b483360ce517c2a8eb5d7395142161-V.jpg (263 KB)

У „Галерији 73” у Београду, у четвртак, 21. септембра, отворена је изложба Милене и Бранка Шотре, под називом „Уметничка злата брата и сестре”. Радови су из фундуса Музеја Херцеговине у Требињу, а избор радова и текст за каталог припремио је Ђорђе Кадијевић, историчар умјетности и ликовни критичар.

На отварању, присутне је поздравила директорка „Галерије 73” гђа Мирела Пудар која је изразила задовољство што се наставља успјешна сарадња са Музејом Херцеговине у Требињу, а нарочито што је у питању организација изложбе два врсна сликара, брата и сестре, из породице Шотра, родом из Пјешивца код Стоца. У наставку свог излагања, гђа Пудар је присутне упознала са биографијама оба умјетника.

Затим се присутнима обратиo г. Ђорђе Кадијевић, који је истако да је Бранко Шотра, истакнути и афирмисани умјетник, свој умјетнички таленат највише исказао у графици. Његови радови показују изузетан дар да кроз оштре линије и тродимензионалност прикаже архитектуру херцеговачких градова и поднебља, као и кроз теме којима се бавио у каснијој фази свог ликовног стваралаштва, када је радио портрете бораца, сељака, херцеговачких горштака, и у последњој фази када се бавио апстракцијом. За разлику од њега, његова сестра није довољно афирмисана и њени радови нису познати широј ликовној публици ни критици, али њен сликарски таленат нимало не заостаје за Бранковим. На њеним сликама, богате палете јасних боја, уочаваје се сигурни потези четкицом ученог сликара. Г. Кадијевић је нагласио да смо остали ускраћени за њену пуну афирмацију на пољу сликарства, јер њен животни пут је умногоме детрминисао развој умјетничке каријере, а да је имала више времена и простора да се усавршава, засигурно би досегла највише домете сликарског израза. Нагласио је да и ова њена дјела показују раскошни таленат прве херцеговачке сликарке. Додао је да оба умјетника дефинише јак умјетнички сензибилитет и да су свако на свој начин, показали изразити таленат у експресивном доживљају природе и поднебља из којег су потекли.

Директорка Музеја Херцеговине у Требињу гђа Ивана Грујић, захваливши се на срдачном дочеку од стране домаћина и господину Ђорђу Кадијевићу који је одабрао оне радове који ће на најбољи могући начин осветлити сликарске образе брата и сестре, Милене и Бранка, истакла је да, након што је Јован Дучић, идејни творац музеја, 1935. године поклонио своју приватну збирку камене пластике Музеју, а затим након смрти и своју умјетничку збирку, поклон Бранка Шотре, који је услиједио непосредно након оснивања Музеја 1952. године, био племенит гест којим се музејска збирка формирала. Тада је Бранко Шотра поклонио својих 15 графика, што је уједно био и први Легат нашег Музеја. Потом су, на неки начин подстакнути везаношћу за свој завичај и други херцеговачки сликари и њихови сродници наставили тај низ даривања Музеју Херцеговине у Требињу, као што су Бета Вукановић, Урош Поповић, брат Атанасија Поповића, Марија, удовица Мирка Кујачића, Милорад Ћоровић и други. Међу њима, посебно мјесто заузима Милена Шотра Гаћиновић, која је у два наврата поклонила преко 100 својих радова, а онда су њен пут слиједила њена дјеца, Ксенија и Владимир, са супругом Зорком, поклонивши Музеју знатан број радова своје мајке и ујака. Захваљујући свима њима, Музеј Херцеговине данас има, на неки начин један заједнички легат херцеговачких сликара, различитих у свом ликовном изразу али са израженом припадношћу свом завичају. Учени у различитим сликарским школама по свијету, оставили су неизбрисив трага у историји умјетности југословенског али и европског сликарства, и због тога овом изложбом и обиљежавамо Дане европске баштине, јер њихова дјела припадају и европској култури, са јаким традиционалним херцеговачким коренима.

Изложба је организована поводом обиљежавања манифестације Дана европске баштине, који се одржавају од 15-30. септембра, са овогодишњом темом „Живо насљеђе”, у сарадњи „Галерији 73” из Београда, као организатором, и Музеја Херцеговине у Требињу, у којем се чувају ови умјетнички радови. За посјетиоце изложба је доступна до 3. октобра 2023. године.

Отварању је присуствовао и замјеник предсједника Скупштине Града Београда, г. Игор Јовановић, као и представници градске општине Чукарица.

Такође, отварању су присуствовали и бројни чланови породице Шотра, међу којима је и познати филмски редитељ Здравко Шотра.

16.jpg (244 KB)