korona-1.jpg (114 KB)

Од почетка ове године двије највеће здравствене установе у источној Херцеговини, болнице у Требињу и Невесињу, збринуле су скоро 800 пацијената позитивних на вирус корона.

Ова два здравствена центра покривају седам општина у којима живи око 70.000 становника и прије пандемије нису имала инфективно одјељење, због чега је било неопходно унаприједити процес рада, саопштено је из Развојног програма УН /УНДП/.

У томе им је помогла висококвалитетна медицинска опрема коју је донирала ЕУ, а која укључује апарат за анестезију, рендген апарат, респираторе, ултразвучне и ЕКГ апарате и значајне количине заштитне медицинске опреме.

Како би растеретили постојеће болничке капацитете који су у априлу достигли максимум, градске власти у Требињу и надлежно министарство отворили су дневну болницу у просторијама студентског дома.

"Трећи пандемијски талас је донио нове рекорде у броју пацијената, па је само у једном дану болница у Требињу хоспитализовала 31 особу", рекао је доктор Станко Буха, напомињући да су капацитети ковид одјељења у Требињу ограничени на 27 болничких кревета, уз додатних шест за изолацију.

Двије трећине укупних капацитета, болница у Невесињу ставила је у функцију збрињавања пацијената обољелих од вируса корона.

Директор ове болнице доктор Велибор Миливојевић истакао је да је ова здравствена установа, иако најмања у систему здравства Републике Српске, успјела савладати бројне изазове и да су реорганизација рада, примјена доступних протокола лијечења и вриједне донације биле најважније карике у борби против пандемије.

Иако је прошло годину и по дана од почетка пандемије, и даље је много непознаница. Водећи људи двије болнице у Источној Херцеговини слажу се да је донирана опрема била кључни елеменат у пружању адекватне здравствене заштите и његе обољелих.

"У тренуцима када се тешко долазило до заштитне и медицинске опреме, достављена помоћ Европске уније и УНДП-а, допринијела је да адекватно његујемо наше пацијенте и лакше организујемо рад медицинског особља", истиче директор болнице у Невесињу.

Путем програма помоћи ЕУ у борби против вируса корона, здравствене установе у Републици Српској до сада су добиле медицинску и заштитну опрему у вриједности око четири милиона КМ, док помоћ за наведене двије болнице у источној Херцеговини износи пола милиона КМ.

ЕУ је до сада издвојила више од 15 милиона КМ за помоћ здравственим установама широм БиХ.

Испорука опреме започела је одмах након избијања пандемије и континуирано се испоручује медицинским установама широм БиХ.