Srn2019-12-20_1621743_0.jpg (165 KB)

У Центру средњих школа у Требињу данас је отворен реновирани ресторан са кухињом у којем ће ученици смјерова кувар, конобар, пекар и посластичар обављати практичну наставу.

Директор Центра средњих школа у Требињу Недељка Илијић рекла је новинарима да је ресторан отворен захваљујући Градској управи, која је уложила 20.000 КМ, те донацији Амбасаде Швајцарске од 35.000 КМ.

Илијићева је рекла да одређени број ученика ове школе праксу обавља у ресторанима, пекарама и посластичарницама.

Она је изразила наду да ће сљедеће године у склопу овог бити отворен и ресторан отвореног типа који неће бити намијењен само за практичну наставу, већ и грађанима Требиња.

Илијићева је истакла да су занимања пекар, кувар и посластичар веома тражена.

Она је рекла да је у овој школској години био расписан конкурс за једно комбиновано одјељење кувар-конобар, које уписује по 12 ученика, али да је због великог интересовања уписан по један разред кувара и конобара, уз одобрење Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Srn2019-12-20_1621743_1.jpg (173 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изразио је задовољство због отварања реновираног ресторана у Центру средњих школа, као и због тога што ученици сада могу да обављају праксу у објекту гдје се изводи и настава, што ће олакшати процес.

Ћурић је захвалио свима који су до сада омогућавали ученицима да обављају праксу у њиховим објектима.

"У процедури смо да заједно са Центром средњих школа и надлежним министарством нађемо рјешење да овај објекат буде проширен и комерцијализован", рекао је Ћурић.

Он је напоменуо да Градска управа заједно са Заводом за запошљавање Републике Српске планира да сачини анализу како би се школовало више кадра који је неопходан Требињу као туристичком мјесту.

Ученица Анђелија Бркан школује се за занимање кувар. Она је рекла да су отварањем ресторана услови за обављање праксе постали много бољи.