IMG_1132.jpg (65 KB)

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба цртежа и скулптура Зорана Обреновића, академског вајара из Колашина.

Поставка изложбе представља ретроспективу Обреновићевог стваралаштва, а пред публиком су се нашли радови настали у посљедњих петнаестак година.

Цртежи прате скулптуре, које су рађене у дрвету и камену. Према ријечима аутора, дрво више одговара његовом сензибилитету и омогућава му да експерименитише и истражује.

„Углавном се бавим људским ликом, у ствари егзистенцијалним проблемима који прате човјека кроз историјски развој. Ти проблеми су у данашње вријеме актуелизовани појавом асоцијалности, отуђењем – као начином живота савременог друштва у ком су, под теретом транзиције и глобализације, разорени сви системи вриједности. Ту је и појава неких нових друштвених правила и норми којима нисмо увијек спремни да се прилагодимо јер се свијет данас мијења великом брзином“, навео је аутор Зоран Обреновић.

IMG_1142.jpg (58 KB)

Он додаје да данашње вријеме обилује бројним негативним појавама, као што су лаж, лицемјерје, издаја и преваре, те да смо због њих принуђени да свакодневно преиспитујемо свој идентитет.

„То је мој лични осјећај, да живимо у тешким, турбулентним, туробним временима. Већину својих скулптура повезујем са тим патњама и страдањима које прате људски род кроз дугу историју развоја човјечанства“, додао је Обреновић.

Изложбу Зорана Обреновића, коју је организовао Културни центар Требиње, публика ће моћи да погледа до почетка фебруара наредне године.