IMG_9468.JPG (100 KB)

У требињском Културном центру вечерас је организована промоција књига Маје Ковачевић из Краљева и Љиљане Рашевић Видојевић из Фоче.

Маја Ковачевић, мајка једанаесторо дјеце – које сама одгаја, новинар и публициста, бори се за опстанак традиционалних породичних вриједности у српском народу. До сада је написала три књиге, за које каже да су настале из жеље да се пред дјецом нађу приче о нашим свецима и јунацима значајним за наш народ, како бисмо их отргли од заборава и сачували свој идентитет.

Промоција књиге „Света Анастасија Српска“ одржана је прошле године у Културном центру, а вечерас су публици представљене и књиге „Света Петка“ и „Благослови патријарха Павла“. Књига о блаженопочившем патријарху Павлу настала је као знак благодарности за утјеху њој и дјеци у тешким тренуцима кроз које су пролазили након смрти главе њихове породице.

„У тој књизи налази се један дио наше патње коју смо претварали у радост. Уз помоћ и нашег патријарха и свих наших светих, човек почиње другачије да гледа на свет. Доживи неки преображај душе и схвати да је све пролазно, да је љубав вечна и да тај одлазак, можда, није крај“, изјавила је Маја Ковачевић.

Она додаје да ће њена сљедећа књига бити о Милунки Савић, великој српској хероини која не смије бити заборављена.

Публици Културног центра вечерас је представљен и најновији роман Љиљане Рашевић Видојевић, који носи назив „Мирис фочанских ружа“.

О овој, петој књизи из циклуса њених љубавних романа, говорио је Кочо Говедарица, који је истакао да симболика плијени од самог наслова и изгледа књиге. Фочанске руже пењачице на предњој корици пењу се уз сат-кулу, која је симбол протицања времена, трајања и нестајања, а на задњој корици је панорама Фоче – Дрина и Ћехотина показују протицање времена, али и да у њему има вјечног трајања.

„По тематици, то је прије свега љубавни роман, али поред тога, то је и историјски, породични роман и хроника. А по мом увјерењу, то је и „роман-ријека“, јер је романсијерка успјела да своју замисао и симболику пренесе у начин приповиједања. Притоке се улијевају у ријеке баш као што се у њеној прози рукавци причања улијевају у главну причу“, рекао је о роману „Мирис фочанских ружа“ професор Коча Говедарица.

Говедарица је додао да је са Љиљаном Рашевић Видојевић Фоча добила још једног романсијера, град је добио свог хроничара, а Херцеговина још једног књижевника који о њој прича финим херцеговачким језиком, заносно, сугестивно и са пуно емоција.

IMG_9471.JPG (118 KB)

Домаћини вечери били су пјесник Новица Телебак и Ратомир Мијановић, књижевник и новинар.

Књижевно вече организовали су Књижевна заједница „Јован Дучић“ и Културни центар Требиње.