JE0A5767.jpg (279 KB)

Овогодишња „Ноћ театра БиХ“ обиљежава се данас бројним културним догађајима у петнаест градова Босне и Херцеговине.

Kоординатор „Ноћи театра“ за БиХ је Босанско народно позориште Зеница. Ова манифестација је дио „Европске ноћи театра“, а Kултурни центар Требиње је једна од двадесет установа које су се прикључиле овом међународном пројекту.

Градско позориште Kултурног центра Требиње ову манифестацију обиљежило је програмом „Упознајте театар иза четвртог зида“. Публика је била у прилици да упозна позориште из другог угла, одласком иза сцене, у просторије које иначе нису доступне јавности: глумачке гардеробе, шминкерницу, депо са костимима и реквизитима…

Према ријечима Жељка Милошевића, управника Градског позоришта, циљ програма је: „Приближавање позоришној публици у Требињу процеса настајања позоришне представе и самог чина магије играња, изведбе представе и аплауза којим се тај свечани чин завршава“.

„Тај четврти, магични зид који стоји између публике и сцене је, у ствари, невидљива пођела коју смо ми жељели у овој ноћи склонити, да људи имају могућност да присуствују томе како настаје једна представа. Наравно, све је јако убрзано и поједностављено. Вечерас ћемо створити један мали позоришни чин, који ће извести публика и присуствовати они који нису директно укључени у настанак тог позоришног чина“, навео је Милошевић.

Међународни пројекат „Ноћ театра“ покренула је Елеонора Роси с циљем да током једне ноћи и једног дана позориште и установе културе буду отворене ради обиљежавања и слављења позоришне умјетности.