188270.jpg (35 KB)

Наиме, у тој херцеговачкој општини први пут је одржана "Конференација беба", манифестација која је окупила велики број малишана, али и њихових родитеља. Подршку Конференцији пружиле су локалне институције и удружења.

Прва Конференција беба, у оквиру Малогоспојинских дана, окупила је тридесет најмлађих Љубињаца.

Иницијатива је потекла послије прошлогодишњег највећег броја новорођених у Љубињу у посљедње двије деценије. За Љубиње, манифестација је била права радост.

- Пожељно је што више беба да се рађа, у нашем граду прошле године рођено је 40 беба, највише у задње двије деценије - навела је Драгана Турањанин, секретар СПКД Просвјета, организатор Конференције беба.

Уз музику и кловнове, најмлађе, али и оне нешто старије, забављало је друштванце из КУД-а Љубиње и чланови дјечијег вртића. Учесници манифестације бирали су најмлађу и најстарију бебу, бебу са највише сестара и браће.

Организацију прве Конференције беба у Љубињу преузело је СПКД Просвјета и КУД Љубиње, уз подршку Општине Љубиње.

- Зар постоји љепша организација и учешће, пресрећни смо што су људи дошли на ову идеју јер оваквих манифестација недостаје - истакла је Десанка Радић, КУД "Љубиње".

Прошлогодишњи број новорођених био је повод да наталитету дају више значаја и подршке.

- На комплетном друштву, на нама је да дамо значај тим вриједностима, чини ми се да живимо у времену када су лоше информације на првом мјесту, а ове фине се склањају у страну, желимо да то промијенимо, да су ово праве вриједности - поручио је Стево Драпић, начелник Општине Љубиње.

Подршку манифестацији, иако немају додирних тачака, дало је и Удружење "Бебе" из Требиња, са којим је Општина договорила сарадњу у пружању помоћи паровима са проблемом стерилитета.

Током манифестације, одржано је и симболично такмичење беба – пузање, за узраст до дванаест мјесеци, самостално ходање, за бебе до двадесет четири мјесеца, такмичње мама у брзом превијању беба -демонстрација на луткама.

Свим учесницима подијељени су скромни поклони, захвалнице, слаткиши и балони, с намјером да се наредне године окупе у већем броју.