Vez.jpg (320 KB)

У Музеју Херцеговине Требиње вечерас је отворена хуманитарна продајна изложба радова насталих на радионицама веза, одржаних у сарадњи са Удружењем жена ,,Васила" из Требиња.

Ивана Грујић, директор Музеја Требиње каже да је ово изложба радова насталих на радионицама веза и других ручних радова, намијењених дјеци и одраслима, који се  одржавају од октобра прошле године.

Она је додала да је идеја о њиховом одржавању настала након изложбе 'Вез и златовез', из Фундуса Музеја, који је припремила етнолог Божана Ђузеловић, када је велики број посјетилаца показао интересовање за ове технике усаврашавања одјеће.

„На радионицама је било око 30 до 40 полазника - различитих узраста, а вечерас је изложено око 50 радова. Ми настављамо са радионицама, јер оживљавамо једну стару вештину, коју је у 19. и почетком 20. вијека скоро свака женска особа посједовала“, навела је Грујић.

Vez 2.jpg (325 KB)

Сена Ђурица, из Удружења жена ,,Васила" је истакла да јој је драго да се на радионице одазвало доста одраслих, посебно дјеце.

Она је додала да је циљ удружења да сву пажњу и своје знање пренесу на млађе генерације.

„Дјеца су највеселије друштво са којим може да се ради. Имали смо писани вез за дјецу, која су сама бирала ликове, шеме, да се играју са бојама и то су урадили са пуно љубави  и то нам је дало што више подстрека да радимо са њима. Друга врста веза је ошвица, стари вез који је заборављен и који желимо да оживимо. Наш је циљ да и даље наставимо са радионицама, да сви и дјеца знају шта је наша традиција“, рекла је Ђурица.

Међу полазницима радионица биле су Андреа Нинковић и Милица Граховац, које кажу да им се допао вез и да највише воле да везу цвијеће и да ће наставити долазити на радионице.

Приход прикупљен од продаје радова намијењен је за Удружење родитеља, дјеце и омладине са потешкоћама у развоју „Сунце нам је заједничко“.

Vez 1.jpg (392 KB)