20240606_192343.jpg (121 KB)

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је промовисана књига "Свети краљ Милутин. Владар на раскршћима светова", зборник монографског типа који на свеобухватан и сликовит начин представља личност краља Стефана Другог Уроша Милутина.

Kњигу је припремило 16 стручњака и истраживача српског средњег вијека, а уредници су Срђан Пириватрић, Смиља Марјановић Душанић и Даница Поповић.

Поповићева је рекла новинарима да је повод за настанак књиге 700 година од упокојења Светог краља Милутина и да је пројекат трајао три године.

"Направили смо концепцију где смо за разлику од претходних покушаја и истраживања доба краља Милутина настојали да извучемо главне проблеме епохе, али да се они фокусирају на саму личност краља Милутина, не само као особу, већ и као институцију", рекла је Поповићева.

Миливоје Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара, издавача књиге, рекао је новинарима да је књига прекретница, која не само да даје пресјек, него помјера сазнања и схватања, прави синтезу која до сада није постојала.

Представљена је вечерас и изложба цртежа сликара-конзерватора Драгана Томановића "Анђеоски образи Хиландара".

20240606_192351.jpg (142 KB)

Томановић је рекао новинарима да је на изложби двадесетак цртежа монаха Хиландара које је упознао док је радио као сликар рестауратор у том манастиру, када су и цртежи настали.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је да је краљ Милутин изузетно важна личност за Требиње, не само као велики задужбинар, већ и као син Јелене Анжујске, која је истовремено била владар српских приморских земаља и имала је свој двор у Требињу.