IMG_2677.JPG (162 KB)

У требињској Народној библиотеци вечерас је одржано књижевно вече Жане Алпезе, на којој су промовисане двије књиге "Изопачено човјечанство" и "Преживјети 21.стољеће".

"Обје књиге су добрим дијелом примјер из моје перспективе, не само кроз метафизички однос већ и из моје перспективе, гдје су укључени људи који су на маргинама друштва. То су особе које су психички болесне, а оне су присиљене да читав живот проведу у ћошку своје собе" наглашава Алпезе..

Kњига „Изопачено човјечанство“ је скуп колумни које је Жана Алпеза писала за државе у регији (Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија) у задњих годину дана. Ријеч је о психологији, филозофији, проблемима лажи, патологије, лицемјерства и безнађа у свакодневном животу из перспективе аутора.

"Kада гледамо човјека данас мислим да је дијелом на личном развоју осиромашен, када гледамо и  проучавамо, јер је отишао на странпутицу. Све оно што покушава да ради за своје добро, ради супротно, а то супротно је лаички речено рупа без дна, гдје нема никаквог дијела, гдје се може зауставити" рекла је Алпезе.

Будући да пише за државе у регији, каже да су људи што се тиче психологије слични и оно што се ради у Београду и Загребу, ради се и у Сарајеву. Тако људи живе и на културолошком дијелу, а оно што разликује људе у тим државама су неки карактери које те државе имају.

IMG_2668.JPG (186 KB)

За књигу "Преживјети 21. стољеће" ауторка говори да је човјек осиромашио на личном, духовном развоју и да има доста патологије што се тиче човјечанства, о чему је причао Владета Јеротић.

"У својој посљедњој књизи Јеротић је писао о понерологији, на који начин ми можемо бити добри, а зашто радимо оно зло. Више сам се фокусирала на то што је добро, што је то човјек урадио, што јесте, а што није" каже Алпезе.