20220419_134503.jpg (112 KB)

У галерији Народног музеја у Панчеву у уторак 19. априла у присуству бројних Панчеваца и гостију из Црне Горе и Републике Српске, свечано је отворена изложба “Жељезница у Боки  Kоторској, Требињу и околини”.

Отварању изложбе присуствовале су делегације градова Панчева, Херцег Новог и Требиња, представници железничких компанија из Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и туристичке организације Херцег Нови, чија је овогодишња летња понуда представљена у склопу отварања изложбе.

На почетку церемоније присутнима се обратио градоначелник Панчева Александар Стевановић.

-Велико ми је задовољство и част да могу да отворим ову занимљиву изложбу која нас подсећа, како је некада изгледала железница у Боки Kоторској, Требињу и околини, као и какав је био њен свеопшти значај. Ових деведесет фотографија насталих током 20. века нас враћају кроз време и подсећају не само на значај железнице, већ и историју места и предела кроз која је пролазила и управо због тога ова изложба има посебну вредност. Ово је прилика и да се млађе генерације упознају са периодом када је железница била веома важно превозно средство, практички неко време и једини вид превоза у тим крајевима истакао је Стевановић.

Присутнима су се испред Општине Херцег Нови обратили Мирко Мустур потпредседник општине и Далибор Вуковић ПР Туристичке организације Херцег Нови. Они су у свом излагању навели колики је био значај железнице не само за привреду и људе, и да је имала посебан значај и за развој туризма. Иако данас железнице више нема она је и даље на неки начин присутна јер део пруге која је ишла уз море данас је претворен у предивно шеталиште дугачко више од 6 километара.

jčhgjh.jpg (488 KB)

Испред Града Требиња присутнима се обратио Дражен Бошковић, заменик градоначелника. Он је у свом обраћању истакао велики значај који је железница имала за целу југоисточну Херцеговину, посебно за град Требиње. Том приликом је предочио планове којима је предвиђено да се неки делови старе трасе пруге обнове и да се поред пешачких и бициклистичких стаза направи и туристичка пруга попут Шарганске осмице.

Гостима су се још обратили и Драгана Лукшић директорка директората за жељезнички саобраћај Црне Горе и Жељко Радић генерални директор Жељезнице Републике Српске.

Аутор изложбе, Јосип Вебер, истакао је да је ова изложба до сада гостовала у неколико градова Црне Горе и Требињу, а да је у плану да гостује и у Херцег Новом, Добоју, Бања Луци, Загребу и Љубљани.

Изложбу чини деведесет фотографија настале у периоду од 1901. до 1968. односно 1976. године на територији Боке Kоторске, Требиња, Дубровника, Kонавала, Поповог поља и југоисточне Херцеговине. Фотографије су прикупљане дужи низ година из породичних албума старих железничких радника који су били запослени у тадшнојем у ЖТО-у Сарајево, архива Херцег Новог, Дубровника, Требиња, Мостара и Сарајева, железничких музеја у Београду, Загребу, Љубљани, Будимпешти, Бечу као и из приватних колекција љубитеља железнице из Аустрије, Немачке и Швајцарске. Оне представљају плод вишедеценијског рада на терену и на један леп и сликовит начин приказују развој железнице, региона као и самих насеља дуж пруга, које су се након укидања саобраћаја, на жалост, постепено гасила, рекао је Вебер.

Део ових фотографија објављен је и у фотомонографији „Жељезница у Боки Kоторској 1901-1968“ коју је Вебер објавио, а чије је треће допуњено издање изашло крајем 2021. одине у Херцег Новом.

Организацију изложбе помогли су Kлуб љубитеља железнице "Панчево, НВО "Синергија" из Херцег Новог, градови Панчево, Херцег Нови и Требиње, Народни музеј Панчево, Дирекција за железнице Републике Србије и железничке компаније из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Изложба „Жељезница у Боки Kоторској, Требињу и околини“ у Народном музеју Панчева биће отворена до 7. маја 2022.