187058.jpg (82 KB)

Трећу бустер дозу вакцине против вируса корона од сутра ће моћи да приме приоритетне групе, као што су особе старије од 65 година, хронични болесници, речено је Срни у Институту за јавно здравство.

Грађани ће трећу дозу моћи да приме у Институту за јавно здравство гдје су већ почели да позивају наведене групе.

Портпарол Института Милка Мрђа појаснила је у изјави за Срну да ће особе, које су прве двије дозе примиле у другим домовима здравља у Републици Српској, тамо добити и трећу дозу, али ће претходно бити позвани.

Из Института су раније навели да је за примање треће дозе потребно да прође шест мјесеци од ревакцинације, а да ће први на листи за примање треће дозе бити особе старије од 65 година, те хронични болесници, односно лица која су другу дозу примила прије 31. марта.

Додали су да трећу дозу сада могу примити и особе које раде на радним мјестима са високом изложеношћу, као што су медицински радници, особе запослене у домовима за стара лица, те просвјетни радници.

Из Института су навели да се као бустер доза даје иста вакцина која је кориштена за прве двије дозе вакцинације, а могуће је примијенити и различите вакцине, али препоруку треба да донесе надлежни доктор медицине или доктор медицине на пункту за вакцинацију.

Грађани Републике Српске који су примили прве двије дозе у иностранству могу да приме бустер дозу у Републици Српској, под условом да имају валидну потврду о прве двије дозе