Нова књига нашег колеге, требињског новинара и књижевника Момира Бркића „Облуци, афоризми и којешта“, која је објављена у издању ЈУ Центар за информисање и образовање Требиње, биће промовисана вечерас у Музеју Херцеговине.

Ријеч је о једном од награђених рукописа на конкурсу Града Требиња, који је, по ријечима једног од рецензената, књижевника Олгице Цице, „омеђен Сизифовом трагиком, али и снагом и пркосом“.

„Смијех и хумор су инфузија којом се снажимо и такви можемо сав бесмисао да надрастемо. То налазим у редовима ове књиге, која живот приказује као лавиринт више под земљом него изнад ње, скривен од Сунца и звјезданог неба, гдје сваки тунел има велики камен са транспарентом – Мрак. Такву слику је могао да нацрта само афоризам својом јеткошћу, густином, хумором“, наводи Цице.

Пишући о Сизифу и нама, Сизифовим потомцима, запажа други рецензент, проф. др Драган Копривица, „Момо Бркић није узалуд гурао своје афоризме узбрдо“.

„Његова књига се неће обрушити низбрдо, а многи афоризми из ње обрадоваће, разгалити и насмијати поклонике тако захтјевне, а тако, нажалост, и даље маргинализоване форме као што је Његово Величанство афоризам“, каже Копривица.

На промоцији ће, поред аутора, учествовати рецензент Олгица Цице и глумци Дарко Куртовић, Јефимија Oт и Ведрана Јокановић.

Момир Бркић је аутор и књиге поезије за дјецу „Мамино ја“, а тренутно пише роман под радним насловом „Кад брестови умиру“, о тешкој судбини човјека изгубљеног у данашњем времену.

Наш колега радио је као спикер, новинар и уредник Радио Требиња, дописник Радио Сарајева, сарадник „Гласа Требиња“, „Ослобођења“ из Источног Сарајева, приштинског „Јединства“ и бројних других листова.

Био је управник Градског позоришта Требиње и предсједник некада познатог Књижевног клуба „Свитања“ из Требиња. Бавио се фотографијом, филмом, позориштем. За свој глумачки и редитељски рад вишеструко је награђиван, поред осталог, и „Златном маском“ на Фестивалу драмских аматера Југославије, за улогу Јусуфа у „Хасанагиници“ Љубомира Симовића, у режији Оливера Викторовића, а и данас радо ствара ликовне минијатуре.

Промоција почиње у 19 часова.

cc.jpg (685 KB)