milici TREBINJE l Proslava Vaskra razlikuje se od kraja do kraja, no svima je zajedničko da ovaj veliki hrišćanski praznik provode u krugu porodice, uz bogatu trpezu. Ekipa „Dnevnog avaza“ uoči Vaskrsa posjetila je porodicu Radivoja i Jelene Milić u Trebinju. Ovo dvoje mladih ljudi, koji imaju troje djece, kažu da se trude održati tradiciju i sačuvati od zaborava neke stare običaje proslave Vaskrsa.

Prokuvana lukovina Radivoj, koji je akademski slikar, kaže da pripreme za Vaskrs počinju 40 dana ranije Časnim postom, jer svaka sedmica posta ima svoje značenje. - Ključ svega je posljednjih sedam dana posta, odnosno Lazarevom subotom i CvIjetima. Onda se polako praznuju dani Strasne sedmice i Velikog petka, završno s Vaskrsom, koji je kruna svih tih događaja - priča Radivoj.
Uoči Cvjetne nedjelje potapaju cvijeće te se umivaju tom vodom. - Ovdje u Trebinju ima lijepa tradicija da se na Lazarevu subotu - Vrbicu organizuje litija koju predvode djeca s vjenčićima oko glave - navodi Radivoj.
Kaže da u njihovoj porodici ne postoji striktno određen dan kada se farbaju jaja. Nekad je to na Veliki petak, a nekada na Crvenu subotu. Jelena nam priča da je u porodici iz koje ona potiče tradicija farbanja jaja na Veliki petak, koji je i dan strogog posta. No, ona, Radivoj i djeca to najčešće rade subotom.
Jaja za Vaskrs ukrašavaju, šaraju travama koje beru zajedno s djecom i onda ih učvrste za jaja, onako kako su to, kažu, radile njihove bake. Koriste isključivo prirodne boje, a to je boja dobivena od prokuhane lukovine (ostaci ljuski crvenog luka). - To je jedna lijepa crvena boja. Naravno, sva jaja neće poprimiti istu boju. Ona koja su ostala svjetlija su jača. Ja se sjećam da sam kao dijete uvijek kod bake prvi birao ta svjetlija jaja da bih pobijedio kada sam se tucao s drugarima. Tu neku tradiciju tucanja jajima prenijeli smo i na svoju djecu - troipogodišnjeg Dimitrija i godinu mlađu Emiliju, a i na Jovanu ćemo kada poraste, jer ona je četveromjesečna beba - ističe Radivoj.

Svečano jelo Jelena kaže da za Vaskrs priprema bogatiju trpezu. - Za Vaskrs pravimo pohalu, neko svečano jelo, bogatiju trpezu u skladu s mogućnostima. Svakako su dominantna farbana i ukrašena jaja. Od slatkog pravimo sitne kolače, a posebno su za našu djecu važne kuglice. Uz moju pomoć zamijese tijesto i onda oni svojim ručicama prave kuglice i valjaju ih u kokosovo brašno - priča Jelena.

Slave i Mali Vaskrs - Sedam dana po Vaskrsu je Mali Vaskrs, tako su nas učile naše bake. I cijelu sedmicu između dva Vaskrsa koristimo za druženje s prijateljima. Na Mali Vaskrs takođe se tuca farbanim jajima. Naravno da bi trebalo da ostane od Vaskrsa, ali budući da su djeca mala i da njima pričinjava zadovoljstvo lomljenje jaja, mi za Mali Vaskrs opet ofarbamo neku manju količinu i na taj dan ih tucamo - kaže Radivoj.

Predrag Mucović/Dnevni avaz