IMG-2b391f2e57f1bdd386b1a9bd0ffc6f94-V.jpg (256 KB)

У Олимпијском музеју у Сарајеву, поводом Међународног дана музеја, јуче је отворена изложба ,,Невесињска олимпијада", коју је припремила Божана Ђузеловић, виши кустос етнолог Музеја Херцеговине у Требињу.

Присутне је поздравила директорка Градских музеја Сарајевo Сенка Ибришимбеговић изразивши задовољство што је дошло до сарадње наша два музеја и захвалила се посебно председници ICOM BiH Алми Леки, на чији је приједлог ова изложба и реализована у Сарајеву.

Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине у Требињу, рекла је да је Невесињска олимпијада почела као коњичке трке и да је доласком Аустроугарске монархије на ове просторе постала једна од најзначајнијих и најмасовнијих. Ова манифестација је била и разонода херцеговачких сељака, а временом је прерасла у такмичење проширено и на друге дисциплине - бацање камена с рамена, повлачење конопа, пењање уз стуб, па су јој због тога новинари и извјештачи шездесетих година назвали олимпијадом. Гђа Грујић је истакла је да је због тога, на симболичан начин, Олимпијски музеј право мјесто да се презентује Невесињска олимпијада, која се непрекидно одржава око 150 година и представља наше нематеријално наслеђе. Сарадњом Музеја Херцеговине у Требињу и Олимпијског музеја из Сарајева пружа се прилика да се публика боље упозна са богатим нематеријалним и материјалним културно-историјским насљеђем које чувају музеји и уједно је изразила жељу да се Олимпијски музеј представи у Требињу, у наредној 2024. години, поводом 40 година од одржавања ЗОИ Сарајево 84.

Божана Ђузеловић, виши кустос етнолог и ауторка изложбе, рекла је да је изложба први пут представљена јавности 2019. године, јер је тада припреман номинацијски фајл ове манифестације за УНЕСКО листу нематеријалне баштине. Изложба се састоји од паноа на којима је представљен историјат манифестације, архивска грађа, новински текстови и фотографије из различитих периода одржавања манифестације, који су већ били објављивани, али на овај начин су селектовани и приказују главне карактеристике ове јединствене манифестације.

Синиша Шешум, шеф канцеларије УНЕСКО-а у Босни и Херцеговини, рекао је да је Невесињска олимпијада прави спој традиционалних игара и модерних Олимпијских игара, што је веома битно за УНЕСКО, који промовише управо те вриједности традиције и модерног, као и дух олимпизма. Такође, г. Шешум је истакао важност сарадње музеја у Босни и Херцеговини, јер се не тај начин промовише наша заједничка културно-историјска баштина и показује да култура спаја људе.

Посјетиоци Олимпијског музеја у Сарајеву моћи ће да погледају изложбу ,,Невесињска олимпијада" до 1. јуна.

Након отварања изложбе, потписан је и уговор о сарадњи ЈУ Градски музеји Сарајево и ЈУ Матични музеј Херцеговине у Требињу.