У Спортској дворани у Требињу данас и сутра биће проведена масовна вакцинација - вакцинама Синофарм, Фајзер, као и другом дозом вакцине АстраЗенека.

IMG_0486.JPG (136 KB)

Јелена Дурић, епидемиолог Дома здравља Требиње казала је да је данас вакцинисан одређен број запослених у требињским фабрикама и водоводу, а у току је вакцинација просвјетних радника.

„Планирано је да се вакцинише 900 људи Синофарм вакцином и 240 људи Фајзеровом, а сутра имамо и ревакцинацију више од 200 људи АстраЗенеком“, рекла је Дурић.

Додала је да је до сада прву дозу вакцина у Дому здравља примило 5.700 Требињаца.

„Данас је, до овог момента, више од 600 људи примило вакцину, са сутрашњим Фајзером и 500 доза прве компоненте Спутњика В наредне седмице, планирамо да ће бити вакцинисано преко 7.000 суграђана. Имамо податак и да је у Институту за јавно здравство у Регионалном центру Требиње вакцинисано преко 700 Требињаца и у Болници Требиње око 300, тако да ће то бити број од око 8.000 људи који су вакцинисани првом дозом у здравственим установама у Требињу“, нагласила је Дурић.

IMG_0482.JPG (103 KB)

Она је истакла да ревакцинацију руском вакцином Спутњик В очекују почетком августа, у зависности од времена испоруке ове вакцине у Херцеговину.

„Нема потребе за забринутост, оног момент када суграђани приме другу дозу ове вакцине њихов имунски систем ће бити подстакнут на стварање антитјела. Вакцина је стигла и на провјери је у Агенцији за лијекове“, објаснила је Дурић.

Прву дозу вакцине данас је примила и Маја Кундачина, професор биологије у Техничкој школи у Требињу.

„Сматрам да је вакцинација постала грађанска дужност. Надам се да ћемо од наредне школске године поново радити као што је било прије короне и да ће се часови вратити на 45 минута“, казала је Кундачина.