160711.jpg (104 KB)

У оквиру ублажавања мера донијетих у циљу спречавања ширења вируса корона, од данас поново ће почети да раде ресторани и кафићи, јавни градски превоз у појединим градовима, међуградски и жељезнички превоз путника.

Тако од данас почиње са радом градски превоз у Новом Саду и Крагујевцу, као и међуградски жељезнички и друмски саобраћај, а од 8. маја и јавни превоз у Београду и Нишу, уз поштавање свих мјера заштите, као и без употребе климе.

Од прије неколико дана паркови и шеталишта могу бити отворени, док ће тржни центри своја врата отворити 8. маја.

Вртићи ће почети са радом 11. маја, као и продужени боравак у школама.

Авиопревоз се обнавља од 18. маја.

До укидања ванредног стања, на снази остаје свакодневни полицијски час од 18 сати до 5 ујутру.

Ресторани и кафићи моћи ће данас да почну са радом, с тим што ће на отвореном простору у баштама бити потребно држати социјалну дистанцу и користити заштитна средства, а у затвореном простору на исти начин, уз поштовање осталих мјера које су и до сада важиле за било који затворени простор.

У београдским локалима за викенд трају припреме за почетак посла, па су за викенд запослени у појединим ресторанима чистили подове, прозоре, баште, размијештали столове и столице, тако да гости буду на прописаном одстојању једни од других.

Надлежни за жељежнички превоз путника су спремни и, како кажу, предузели су све мјере додатне заштите, како путника, тако и вознопратног особља.

Припреме су подразумијевале додатно чишћење возова и дезинфекцију подова, металних и стаклених површина, односно свих површина са којима путници долазе у контакт приликом путовања, као и додатне припреме возних средстава у погледу видног обиљежавања и дефинисања правила кретања путника кроз воз, као и правила приликом уласка и изласка путника.

Вознопратно особље носиће заштитне маске и рукавице и у сваком возу ће бити довољан број кондуктера који ће усмјеравати путнике и давати све потребне информације приликом путовања.

Путници су дужни да током путовања, а у циљу спречавања ширења заразне болести Ковид 19, носе заштитне маске и рукавице на правилан начин јер ће им једино тако бити омогућено да путују, односно да уђу у воз, и да држе безбједну дистанцу.

На свим путничким благајнама биће истакнута упутства и правила понашања путника и запослених за време трајања опасности од ширења заране болести Ковид 19.