У посљедња 24 часа у Републици Српској регистрована су 94 нова случаја вируса корона.

korona-3.jpg (95 KB)

Ради се о 55 мушких и 39 женске особе, од којих је 16 млађе, 56 средње и 22 особe старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 21 особа је из Бањалуке, осам из Добоја, седам из Мркоњић Града, пет из Пала, по четири из Дервенте, Фоче и Шамца, по три из Бијељине, Вишеграда, Зворника, Новог Града, Рибника и Требиња, по двије из Билеће, Источне Илиџе, Језера, Кнежева, Лакташа, Лопара, Модриче и Теслића и по једна из Власенице, Источног Новог Сарајева, Котор Вароша, Осмака, Прњавора, Сребренице и Угљевика.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављенa су два смртна случаја код којих је потврђено присуство вируса корона.

До сада је у Републици Српској потврђено 5.788 случајева вируса корона, а преминуло је укупно 206 особа код којих је потврђен тест на овај вирус.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило укупно 3.350 особa, тестирано је укупно 55.855 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 269, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 73, а у oпштим болницама 196.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 3.632 особa, а надзор је завршен код 45.934 особа.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је епидемилошка ситуација у Републици Српској и даље погоршана.

Он истакао да је 16 особа на респираторима.

Цијена комерцијалних тестова од данас 150 КМ

Цијена комерцијалних тестова на вирус корона од данас је 150 КМ и има их довољно за све који желе да се тестирају, потврдио је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић је истакао да је одлука о појефтињењу комерцијалних тестова у Институту усвојена на управом одбору и примјењује се од данас.

Комерцијални тестови су до сада коштали 200 КМ и укупно их је урађено 3.700.

Агенција за лијекове дужна да процијени квалитет руске вакцине

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, говорећи о руској вакцини за вирус корона, истакао је да морају имати све неопходне податке о самој вакцини како би је могли користити.

"Потребно је знати коју документацију вакцина посједује у односу на све стандарде и квалитете које испуњава. Такође, Агенција за лијекове на нивоу БиХ је дужна да уради процјену квалитета сваког медицинског производа, а пошто вакцине спадају у високоризичне лијекове они морају да процијене да ли та вакцина испуњаве све стандарде који су потребни да би се могла увести у БиХ", рекао је Зељковић и додао:

"У складу са тим, ми морамо имати више информација о самој вакцини да би могли заузети одређени став".