У посљедња 24 часа, у Републици Српској тестирано је 560 лабораторијских узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 70 особa.

korona-lab-2.jpg (44 KB)

Ради се о 35 мушких и 35 женских особа, од којих је 23 млађе, 37 средње и 10 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 25 особа је из Бањалуке, по седам из Лакташа и Фоче, шест из Мркоњић Града, по четири из Вишеграда и Добоја, по три из Бијељине и Приједора, по двије из Градишке, Дервенте, Зворника и Српца и по једна из Прњавора, Рибника и Теслића.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је пет смртних случајева код којих је потврђено присуство новог вируса корона. Ради се о мушкарцима средње и старије животне доби из Приједора, Прњавора, Рибника, Бањалуке и Српца.

До сада је у Републици Српској потврђено 9.267 случајева вируса корона, а преминулo je укупно 307 особa код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

Повећава се број заражене дјеце

У Републици Српској од почетка септембра повећан је број дјеце школског узраста која су позитивна на вирус корона, кажу у Институту за јавно здравство Српске.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је у септембру међу дјецом до пет година потврђено 19 случајева, од шест до 14 година 93 случаја, а међу дјецом од 15 до 19 година 90 случајева.

Аћимовићева је рекла на конференцији за новинаре у Бањалуци да до пораста броја обољеле дјеце није дошло због преноса вируса у школи, већ у заједници.

- Највећи број дјеце која су обољела је заражено у породици, а имамо их и у неким дригим видовима контакта као што су тренинзи. Међутим, у школама је најмање до сада било преноса - рекла је Аћимовићева.