160407.jpg (106 KB)

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске запримило је данас, у поподневним часовима, наредни контигент помоћи Владе Републике Србије за Републику Српску, у борби против новог вируса корона.

Влада Републике Србије је на сједници одржаној 02. априла донијела закључак да се у новонасталој ситуацији донира Влади Републике Српске 10.000 литара раствора натријум хипохлорита.

- Овај закључак реализовало је Министарство пољопровреде Србије, а донирано средства за дезинфекцију производ је ЈКП "Водовод и канализација" Нови Сад - наводи се у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Натријум хипохлорит је средство које је препоручено за дезинфекцију површина, простора и објеката, али и за дезинфекцију воде за пиће.

- Тржиште Републике Српске овим средством се снабдијева искључиво из увоза, али због забране његовог извоза из неких земаља или отежаног транспорта, отежано је снабдијевање тржишта - наведено је у саопштењу.

Наводе да је ова донација значајна јер ће обезбиједити ефикасно спровођење противепидемијских мјера у здравственим установама, али и другим јавним установома здравља у Републици Српској.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске изражава захвалност Влади Републике Србије на досадашњој несебичној помоћи у медицинској опреми и средствима, у тренутку када се и Република Србија суочава са епидемијом.