225526.jpg (226 KB)

У данашњим сукобима у Звечану између припадника Кфора и спрског народа има повријеђених Срба, међу којима је и извјештач Танјуга са лица мјеста.

До сукоба је дошло када су припадници Кфора насилно почели да разбијају српске демонстранте, који су мирно сједели испред општине Звечан.

Након што између 200 и 300 Срба није испунило ултиматум Кфора да се удаље од возила тзв. косовске полиције која су била окружена српским народом, Кфор је силом кренуо на демонстранте, користећи пендреке, шок бомбе и сузавац.

Срби су узвратили на напад Кфора, летјеле су флаше и каменице, а како додаје извјештач Танјуга, било је повријеђених припадника Кфора, док је њихова опрема остала на асфалту - чизме, ципеле, пендреци и остала опрема.

Запаљен је и један приватан аутомобил.

Извјештач Танјуга јавља да се српски народ разбјежао, али да су из прикрајка и даље бацали камење на Кфор, који је све вријеме испаљивао шок бомбе.

Блиндирана возила тзв. косовске полиције су се помјерила, а косовски припадници стоје поред општине и засад се не мијешају у сукоб.

Кфор је у међувремену преко разгласа позвао Србе да се разиђу.

Ситуација у Звечану је око 18.00 часова била релативно мирна, али је на улицама присутан велики број грађана, можда и до 1.000, док јединице Кфора у кордону стоје испред општине Звечан, јавља извјештач Тањуга са лица мјеста.

- Људи су узнемирени, успаничени. Стално надлијећу хеликоптери Кфора, у питању су медицински хеликоптери који превозе повријеђене припаднике Кфора, претпостављам, у Приштину. Потврђено је да је један Србин рањен у стомак, док је Кфор пуцао из ватреног оружја - рекао је извјештач Тањуга.

Извјештач Тањуга је и сам повријеђен када је погођен шок бомбом у ногу.

- Видио сам да се ситуација погоршава, спремао сам да се укључим у програм, таман сам кренуо да се повлачим уназад, када сам погођен у ногу. Имам опекотине и огреботине, указана ми је медицинска помоћ и речено ми је сутра и прекосутра да дођем на превијање у Дом здравља - додао је он.