okruzno tuzilastvo TREBINJE | U Okružnom tužilaštvu u Trebinju otvoreno je 35 istraga za ratne zločine, ali je neizvjesno kada će biti podignute optužnice, potvrdio je Srđan Vukanović, portparol ove institucije.
Pri Okružnom tužilaštvu u Trebinju u aprilu ove godine je osnovan Tim za rješavanje ratnih zločina. Do danas su završili osam predmeta. Od tih osam, kako je kazao Vukanović, u šest je obustavljena istraga, jedan predmet prebačen je u nadležnost Tužilaštva BiH i podignuta je jedna optužnica.
Vukanović je pojasnio da su u trenutku formiranja tima imali aktivna 43 predmeta, kao i obavezu da do kraja juna 2015. godine riješe 15 posto predmeta.
Stavljanjem tačke na osam predmeta mi smo već ispunili 19 posto. Za pola godine smo prebacili dogovorenu kvotu, stoga se ne može reći da nismo postigli odgovarajuće rezultate”, rekao je Vukanović.
Prije formiranja Tima, pojasnio je Vukanović, imali su preko 70 predmeta, a uposlenih pet tužilaca. “Problemi koje smo imali prepoznati su od stručne javnosti. Iz IPA fondova smo dobili značajna sredstva da formiramo tim za rješavanje predmeta, ali i da poboljšamo materijalno-finansijsku podršku u radu”, dodao je Vukanović.
Na upit kada bi se mogle očekivati nove optužnice za ratne zločine, Vukanović je odgovorio da je nezahvalno prognozirati ili reći neki datum, napomenuvši da tek po prikupljanju dokaza koji mogu određeno lice dovesti pod sumnju, može se podići optužnica.
Okružno tužilaštvo u Trebinju nadležno je za procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na području istočne Hercegovine, uključujući Foču, Čajniče, Miljevinu i Kalinovik.
BIRN BiH