Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежен је данас и у Требињу – полагањем цвијећа на споменик Херојима за слободу и интонирањем химни Републике Српске и Србије.

dan-srpskog-jedinstva-3.JPG (216 KB)

Цвијеће на споменик ослободиоцима Требиња у Првом свјетском рату на Тргу слободе испред Града Требиња положили су градоначелник Мирко Ћурић, предсједник Скупштине града Драгослав Бањак и вд. начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миодраг Новокмет.

Објекти свих институција и јавних установа данас су празнично обиљежени заставама Републике Српске.

dan-srpskog-jedinstva.JPG (218 KB)

„Сматрамо да је ово итекако важан датум за српски народ. Поготово што га заједно славе Србија и Република Српска. То је веома битна порука јер ми смо један народ и једино заједно можемо да урадимо више и боље за српски народ“, поручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Прве године заједнички празник у Требињу, додао је Ћурић, биће обиљежен скромније, због епидемиолошке ситуације те чињенице да је Влада Српске одлуку о празновању 15. септембра донијела тек прије неколико дана.

dan-srpskog-jedinstva-2.JPG (194 KB)

Недавно установљени заједнички празник Српске и Србије успомена је на 15. септембар 1918. године, када је српска војска са савезницима пробила Солунски фронт, а у потом донијела и ослобођење српском и јужнословенским народима.