Misli moje 1.jpg (536 KB)

Музичко – сценским програмом “Што се боре мисли моје” и пројекцијом истоименог филма, у Културном центру Требиње вечерас је обиљежена културна манифестација “Дани Србије у Републици Српској”.

Овом културно – умјетничком цјелином обиљежава се јубилеј 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића.

Начелник Одјељења за културу Слађана Скочајић изразила је задовољство што је град Требиње међу онима које је Србија укључила у овај програм, додајући да су раније учествовали у програму "Дана Српске у Србији", што им је била велика част.

Misli moje.jpg (568 KB)

"Ово што је Србија припремила за Републику Српску је велики поклон и велико изненађење", истакла је Скочајићева, истичући да је филм који је приказан квалитетан, а од Србије је предложен за награду "Оскар".

Она је додала да ће у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској" 23. новембра у Музеју Херцеговине бити приређено вече за љубитеље изворне и традиционалне музике, а 28. новембра пјесничко вече Дејана Алексића и Гордане Тимотијевић.

Глумац и продуцент Пеђа Милојевић рекао је да је јединствена култура битна ствар између Србије и Републике Српске, наводећи да је програмом "Што се боре мисли моје" у оквиру кога је приказан и истоимени филм обиљежено 200 година од рођења књаза Михаила.

"Посебно ми је драго што су министарства културе Српске и Србије препознала Требиње као један од центара српске културе са обје стране Дрине", рекао је Милојевић, додавши да је музички програм прилагођен добу књаза Михајла, али и оном што је направио у просвјетитељству.

Misli moje 4.jpg (810 KB)

У биоскопу Културног центра приказан је филм “Што се боре мисли моје”, редитеља Милорада Милинковића. Овај историјски и политички трилер, чији сценарио потписују Милинковић и Драгољуб Стојковић говори о периоду живота кнеза Михаила Обреновића непосредно прије и за вријеме атентата. Кнеза Михаила тумачи Драган Мићаловић, док остале улоге историјских личности играју Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић, Тамара Крцуновић, Ненад Окановић и други. Филм “Што се боре мисли моје” је по одлуци селекционе комисије Филмског центра Србије кандидат Србије за престижну награду Оскар у конкуренцији за међународни филм.

Misli moje 3.jpg (515 KB)

Misli moje 2.jpg (476 KB)

Након филма одржан је музичко – сценски програмом “Што се боре мисли моје”,  драмско – музички “преплет” историјског и романсираног “казивања” о државничкој мудрости, просветитељској ширини, али и трагичној судбини кнеза Михаила Обреновића. Ријеч је о музичким изведбама староградских и изворних нумера популарних на тадашњем двору. Атмосферу боемске Скадарлије, Старог двора и народних сабора на сцени дочарали су истакнуте вокалне умјетнице Весна Димић и Биљана Петковић уз гитарску пратњу Зорана Вељковића, док су драмске дијелове изводили глумци Соња Дамњановић и Предраг Милојевић.

Културну манифестацију “Дани Србије у Републици Српској” – “Што се боре мисли моје” организовали су Министарство културе Републике Србије и Град Требиње.