IMG_9601.JPG (163 KB)

У Музеју Херцеговине синоћ је одржан концерт ученика клавирског одсјека Музичке школе Требиње, а поводом 250. годишњице рођења Лудвига ван Бетовена.

Ученици четвртог  и трећег разреда средње Музичке школе Ања Риђешић и Лана Рајковић, са гостима Софијом Брборић (трећи разред) и Аном Ненадић (други разред) из Музичке школе "Св. Роман Мелод" из Невесиња-подручно одјељење Гацко, у једночасовном програму представили су мањи опус чувеног композитора.

"Свирам Бетовенову сонату 'Валдштајн', која је једна од најтежих соната. За свога професора Соњу Марковић имам само ријечи хвале на њеном труду и залагању да ми пренесе своје знање. Љубав према клавиру осјећам од малих ногу, то је мој пут", каже Ања Риђешић, истичући да је ово био њен и Ланин први солистички концерт.

IMG_0924.JPG (163 KB)

Лана Рајковић, у класи професора Јелене Ковачевић, извела је композиције Хајдна, Баха и Шуберта, који су директно повезани са Бетовеном.

"Шуберт је носио Бетовенов ковчег на сахрани, Бетовен је био велики поштовалац Баха, а Хајдн је био Бетовенов учитељ", објаснила је Лана, која клавир свира од девете године.

Професор Музичке школе Требиње Соња Марковић, у чијој су класи Ања Риђешић, Софија Брборић и Ана Ненадић, истакла је да је овај концерт требао бити одржан у децембру, када је и рођен Бетовен, али да је пролонгиран због епидемиолошке ситуације.

"Ово су наши најбољи ученици који се спремају за такмичење и веома битно је да јавно наступају, да се ослобаде треме, да напредују, а нису имали прилике да то раде у прошлој години", рекла је Марковић.

IMG_9594.JPG (161 KB)

IMG_9660.JPG (160 KB)