150073.jpg (108 KB)

Центар средњих школа у Требињу прије три године први пут је уписао генерацију ученика на смјер хортикултура. За ово перспективно занимање било је интересевоња, али проблем је практична настава.

Изостала је обећана подршка, најављена приликом уписа.

Милица Милошевић ученица је трећег разреда Центра средњих школа Требиње- смјер хортикултура. Задовољна је одабраним смјером и знањем које стиче у школи, али- праксу готово да нема.

- Свега пар пута смо ишли на практичну наставу. То свакако није довољно, сер све што научимо у теорији вољели би да искористимо у пракси. Увијек се радо одазовемо на било коју акцију. Ми доста тога добијемо на презентацијама, али то није довољно - истиче Милица Милошевић Центар средњих школа Требиње смјер техничар хортикултуре.

И ученица Наталија Миљанић, истиче исти проблем.

- Професори се труде, али су битни послодавци да ли желе да успоставе контакт са нама да оно што научимо примијенимо у пракси - додала је Миљанићева.

Иако имају и професора и координатора практичне наставе, надлежни у школи кажу да су готово немоћни по овом питању. Подршку имају од Комуналног предузећа и требињског Центра за газдовање кршем али само повремено. Очекивали су, кажу, много више од Градске управе и Аграрног фонда који су им, наглашавају, при отварања смјера обећавали подршку.

- Аграгни фонд кад је отварана, не само занимање техничара хортикултуре него и пољопровредног техничара, био је спреман да набави пластенике гдје би ученици тих занимања могли да иду на праксу. Инсистирса се приликом уписа у први разред да се отвори пољопривредна школа - навела је Нешка Илијић директорка Центра средњих школа.

Ученици би праксу могли да обављају и у пољопривредним апотекама, цвјећарама, али, каже Илијићева, власници нису показали интересовање. Осим ријетких прилика када раде на приватним пољопривредним имањима, ученици ће за вријеме практичне наставе и даље, умјесто да уче на терену, боравити у учионици.