ТРЕБИЊЕ │ У свом деветогодишњем раду, Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“ Требиње процесом вантјелесне оплодње „добило“ је 95 беба. У прошлој години рођено је девет беба, а у новој очекују још пет.

Стота беба је за ово удружење велики успјех.

Снежана Мисита, предсједник „Беба“, каже да је то резултат на коме им могу позавидјети и веће средине.

„У великим градовим, клиникама, рађа се и по хиљаду беба, а нама је ова стота као да је хиљадита. Ове године пунимо девети рођендан, имамо 191 породицу из Источне Херцеговине у чланству и 95 беба или, ако хоћете, четири разреда од породица које су се сусреле са проблемом стерилитета. То је за сваку похвалу и много сам срећна“, поносно истиче Мисита за Радио Требиње.

Она наводи да на овом нимало лаком путу много значи подршка локалне заједнице и републичких власти.

„Изборили смо се да имамо три бесплатне вантјелесне оплодње, и на томе много хвала републичким властима, а много нам значи што Град Требиње помаже све парове који морају да иду и на четврту вантјелесну оплодњу. До сада смо имали 18 парова које су стимулативним средствима помогли градске власти. Оно што нас посебно радује јесте да ни један захтјев за вантјелесну оплодњу није одбијен. Сви који су се пријавили, ушли у процедуру добили су средства. Заиста, сам на томе захвална, јер сваки пар заслужује да им се пружи могућност да постану родитељи“, подвлачи Мисита.

Подршка је утолико већа што је процес вантјелесне оплодње веома скуп, креће се од 5.500 до 15.000 марака, у зависности од проблема који парови имају.

„Свим овим породицама је враћена нада и жеља за животом, када им је дата могућност и за бесплатну вантјелесну оплодњу о трошку Града“, каже Снежана Мисита.

Додаје да се данас свијест људи и парова који се боре са стерилитетом много промијенила.

„Прије девет година је било, заиста, тешко. Постојао је тај срам и стид говорити о том проблему. Није више тако, мада још има оних који о свом проблему желе да разговарају само у 'четири ока'. Надам се да ће се и то превазићи јер је најбитнији крајњи резултат, а не шта вам окружење каже“, истиче предсједица „Беба“ за Радио Требиње.

Она је најавила да ће у новој години доста радити, оганизоваће стручне семинаре и консултације са еминентним љекарима који ће говорити о цијелом процесу вантјелесне оплодње.

Д.Р.