Удружење за узајамну помоћ у душевној невољи „Соната“ Требиње у 2020. години планира отварање дневног центра, како би се унаприједио положај ментално обољелих лица у нашем граду.

sonata.JPG (196 KB)

Ово је саопштено на данашњој годишњој скупштини удружења, одржаној у просторијама Дома младих.

 „Приоритет нам је отварање дневног центра за ментално обољеле, то смо тражили на јавним расправама и савјетовању које је одржано у нашем граду – и наш приједлог је уврштен у Нацрт закона о заштити менталног здравља. Наши планови односе се и на успостављање ванинституционалног лијечења лица са менталним поремећајима, такозваног социјалног становања у нашем граду. Примјере добре праксе имамо у градовима окружења, гдје у таквим стамбеним јединицама дневно борави и по 50 корисника“, наводи Михољка Јанковић, предсједник удружења.

И у овој години наставља се са креативним радионицама за особе за менталним поремећајима јер је, како истиче, окупациона терапија најбоља помоћ.

„Велика је потреба за радионицама, наши чланови желе да комуницирају, да се друже, желимо да им пружимо могућност да науче да раде, да се окупирају нечим. Планирамо наставак радионица шивења, кројења, декупажа, хеклања, плетења, а врло је активна и ликовна и литерарна секција, у оквиру којих су неки штићеници објављивали и књиге поезије“, појашњава Јанковић.

До краја године планиране су и узвратне посјете установама сличног типа у Модричи, Сарајеву, Сокоцу и Бањалуци, као и обиљежавање великог јубилеја – 20 година рада „Сонате“.

„За све наше активности, поред постојећих просторија, неопходна је материјална подршка, и надамо се да ће градска управа имати разумијевања за помоћ нашем удружењу“, каже Јанковић.

Годишњој скупштини удружења „Соната“ присуствовала је и одборник Милица Ијачић.

„'Соната' окупља људе на позитиван начин и помаже им кроз разне врсте едукације. Част ми је да сарађујем са њима и да учимо једни од других“, каже Ијачићева.

На данашњем скупу додијељене су пригодне захвалнице медијским кућама које подржавају рад „Сонате“, међу којима је и Радио Требиње.

Удружење за узајамну помоћ у душевној невољи „Соната“ Требиње основано је 2000. године и има осамдесетак чланова, од чега је 20-ак активних.