Стање у угоститељству у Источној Херцеговини је нешто боље у односу на остале регије у РС, али привредници у области хотелијерства и угоститељства са овог подручја још увијек нису на нивоу који су очекивали  и који би им омогућио да покрију трошкове пословања и одрже радне капацитете које имају.

privredna-komora.jpg (147 KB)

Ово је истакао Горан Рачић, предсједник Привредне коморе Бањалука, након данашњег састанка са хотелијерима и угоститељима са подручја Источне Херцеговине, који је у организацији Привредне коморе РС, одржан у Требињу.

Он је навео да ће Привредна комора РС и представници хотелијера и других привредних друштава из области туризма и угоститељства са подручја Источне Херцеговине упутити Влади Српске и Институту за јавно здравство РС захтјеве да се настави са пакетом помоћи овим категоријама и да се релаксирају неке мјере заштите од корона вируса, како би у овој дјелатности, која је међу најугроженијим усљед пандемије, била сачувана радна мјеста и настављено пословање.

„Један од захтјева источнохерцеговачких угоститеља је да је неопходно продужити радно вријеме угоститетљских објеката, јер, како су навели, радно вријеме до 23 сата не омогућава да, без обзира на број гостију, остваре довољне приходе да покрију трошкове. Разговарали смо и о томе да се број гостију који могу да буду у објекту прилагоди површини који он заузима јер није исто да угоститељски објекат који има око 500 квадратних метара и објекат који има 50 или 100 метара квадратних површине, имају до 50 гостију. То је нешто што би требало да се промијени и да се на неки начин створи додатни замајац за рад угоститељских објеката“, рекао је Рачић.

Он је додао да ће тражити да се мјере, првенствено оне које се односе на очување запослености, примијене и детаљније дефинишу како би хотелијери и угоститељи успјели да одрже постојећу радну снагу уз субвенције и донације државе.

На овом састанку указано је и на неопходност провођења кампање „Наше је боље“ на терену.

„Потребно је да угоститетљски објекти у својој понуди имају домаће производње и да се поштује кампања да купујемо домаће производе. Ми промовишемо и домаће туристичке потенцијале“, навео је он.

Рачић је истакао да је кампања подјеле туристичких ваучера у Требињу уродила плодом.

„Очекује се да ће број гостију у наредном мјесецу бити још већи. Угоститељи из Источне Херцеговине су задовољни овом кампањом. Много већи број гостију из РС је него што је то било ранијих година. Смањен је број иностраних гостију али је повећан број гостију из РС, управо захваљујући ваучерима“, рекао је Рачић.

Он је истиче да је због пандемије вируса корона у Српској без посла остало око 7.000 радника, али да, до сада, у области угоститељства, није било отпуштања радника.