sutorinaSARAJEVO | Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo su danas razgovarali o pitanju Sutorine u okviru rasprave o prijedlogu zaključka SBB-a da Predsjedništvo BiH informiše ovaj dom o prijedlogu ugovora o granici sa Crnom Gorom.
Obrazlažući predloženi zaključak Damir Arnaut iz SBB-a ocijenio je da se ne može organizovati stručna rasprava u Ustavnopravnoj komisiji ovog doma o pitanju Sutorine bez teksta ugovora. "Riječ je o važnom pitanju i potrebno je da imamo taj dokument", rekao je Arnaut.
Momčilo Novaković iz NDP-a istakao je da nema ništa protiv da Predsjedništvo dostavi taj dokument, ali da je protiv toga da se Predstavnički dom na svakoj sjednici bavi pitanjem Sutorine. "Bojim se da ćemo samo još produbiti ovaj problem ukoliko o njemu budemo raspravljali na svakoj sjednici", ocijenio je Novaković.
Denis Bećirović iz SDP-a naveo je da postoji otvoreno pitanje kada je riječ o granici sa Crnom Gorom i da BiH po tome nije nikakav izuzetak u regionu.
Bećirović, koji je zagovarač ideje da Sutorina bude izuzeta iz teritorije Crne Gore i da pripadne BiH, uvjeren je da BiH ima sve argumente za to, ali da se "sada prešlo na teren sile i lobiranja".
U raspravi o prijedlozima za osnivanje više privremenih komisija poslanici SBB-a i DF-a iznijeli su stav da su njihovi članovi nedovoljno zastupljeni u parlamentarnim tijelima.
Ovim je okončana rasprava o svim tačkama dnevnog reda današnjeg zasjedanja.
Srna