Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће од 1. јуна границе Србије бити отворене за улазак држављана БиХ, Албаније, Црне Горе и Сјеверне Македоније уз негативан тест на вирус корона, док сва ограничења остају за држављане земаља ЕУ са којима нема никаквих разговора прије 15. јуна, јер је такав став ЕУ.

dacic.jpg (66 KB)

Он је навео да је одлука која ће важити за грађане ових земаља региона једнострана, односно да је то став Србије, док ће за одлазак грађана Србије у те земље важити прописи које је свака од њих донијела појединачно.

Дачић је синоћ за РТС рекао да се границе отварају према овим земљама региона јер нису чланице ЕУ.

Он је напоменуо да страни држављани и даље не могу да уђу у земљу јер није либерализовано кретање нигдје у Европи, па ни у Србији, односно да је за улазак сваког појединачног страног држављанина, осим прописаног теста на корона вирус не старијег од 72 часа, потребно посебно одобрење комисије чији су чланови представници више министарстава Србије.

Дачић је додао да држављани Србије могу да уђу у земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на вирус корона, не старији од 72 часа, док странци морају да имају и одобрење посебне комисије.

- Одобрење се доноси за пет минута и ради се, прије свега, о пословним путовањима - навео је Дачић.

Он је рекао и да је проблем што у земљама у окружењу, ЕУ, као ни у свијету, поводом пандемије вируса мјере нису стандардизоване, и да свега неколико земаља и даље без ограничења примају стране држављане, међу којима су Велика Британија и Мексико.

Дачић је подсјетио да Србија и сада прихвата долазак својих држављана из било које земље, али да је питање како они могу да дођу, јер је потребно да се отворе хуманитарни коридори у случају транзита преко треће земље, за шта се траже гаранције.

Према јучерашњој одлуци Владе Србије, држављани Србије могу да уђу у Србију и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на вирус корона, не старији од 72 часа.

Уколико немају урађен тест са негативним резултатом, сви држављани Србије, без изузетка, мораће да буду у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана, предвиђено је протоколом који је Влада усвојила о уласку држављана Србије и страних држављана у Србију.

Када је ријеч о страним држављанима, они могу у Србију ући уз два услова - негативан ПЦР тест на вирус корона не старији од 72 часа и потврду коју издаје комисија коју чине представници Министарства здравља Србије, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова.

Ова потврда може се прибавити у Амбасади Србије или конзулату у земљи из које страни држављанин долази.