Захваљујући дарежљивошћу љековитим и мирисним биљем, у Требињу и Херцеговини неријетко се производе саме природне драгоцјености. Довољно је посједовати мало интуитивности и пуно креативности да настане производ савршен за кожу. Управо тога не недостаје Жани Шкриван, једној од оних ријетких која је из природе одавно спознала квалитетне компоненте, а затим их брижљиво укомпоновала у уље за сунчање под називом „БронЖана“.

Од брања до паковања, пажљиво креирани процеси производње потпуно домаћег и здравог уља за сунчање .jpg (156 KB)

По занимању санитарни техничар у Институту за јавно здравство РС, Требиње, а на првом мјесту жена којој је свакодневна њега императив, на јединствен начин је спојила знања из струке и унутрашњи порив, те креирала апсолутно посебан производ за сунчање. Идеја је проистекла из најискреније потребе, одакле увијек произилазе најљепше ствари, да за себе и драге јој људе обезбиједи природан, здрав и ефикасан препарат. Нарочито данас када је, истиче, сунчање популарно ради прикупљања витамина Д, али и због добијања лијепе преплануле боје, којој годинама уназад тежи већина припадница њежнијег пола.

„Направити здрав производ за сунчање дуго је била тема која ме окупирала, а реализовала се посљедњих година са актуелном епидемиолошком ситуацијом. Прво због потребе да више поведемо рачуна о производима које уносимо у организам, а потом и због иритација које су одређени козметички производи изазвали на мојој, иначе осјетљивој кожи. Истраживала сам, а као здравствени радник подробно приступила и прикупљању информација о сировинама које пружају најбољу његу кожи током сунчања, дајући јој уједно ефекат који, посебно даме, највише желе да постигну“, започиње Жана причу о производу деликатно сачињеном  од састојака од давнина познатим по благодетним својствима.

Прикупљајући знања створила је суптилну комбинацију од маслиновог уља, младог ораха, свјеже мркве и цвијета лаванде, биљке са њој омиљеним мирисом. Додала ју је како би се осим хранљивости и преплануле боје коже, постигао и умирујући ефекат који прозводе њена етерична уља. С обзиром да све ове сировине одавно познаје, тај процес није био дуготрајан. Оно што је изискивало највише времена, скоро годину дана, било је успостављање ефикасног омјера састојака. А ако се зна да је уље за сунчање направила за своје и потребе њој блиских пријатељица, онда нема сумње да је у свој производ уткала цијелу себе и дала му само најбоље.

Жана шкриван.jpg (237 KB)

„Све сировине које користим потичу са наших локалних простора и од домаћих произвођача. Због специфичности састојака, нажалост немам услова за личну производњу, али се трудим да обезбиједим максималан квалитет сировина. Желим ефикасан, али на првом мјесту здрав производ. Прављење уља за сунчање и сам процес израде су моја лична иницијатива, мада не могу умањити традицију која све нас са ових простора окружује и инспирише да свакодневно његујемо и користимо дарове природе“.

А те дарове Жана је са посебном пажњом упијала, водећи рачуна о сваком детаљу. Све ради полако и на вријеме. Уз елементарне сировине, битан је и процес креирања једног оваквог производа. Неупитни су и ентузијазам и љубав њеног творца. Зато је осим коначне реализације веома важан и моменат брања плодова и њихова зрелост, што је пресудно за квалитет уља.

„Будући да за справљање уља користим искључиво зрелу мркву и млад орах, најоптималније вријеме за брање је период касног прољећа и почетак љета. У питању је чиста мануфактура и од прикупљања сировина са наших локалних простора до даљег процеса стварања производа, све изискује одређено вријеме и не мали труд, баш као и сваки домаћи и здрав производ. Сам процес сазријевања уља, прије филтрације, траје минимум шест до седам недјеља, затим слиједи процес филтрирања у неколико фаза, и коначно паковање. Цвијет лаванде је опциони састојак, чији недостатак не би умањио ефикасност уља у погледу постизања жељеног ефекта“.

Жана, која је завршила Средњу медицинску школу, смјер санитарни техничар, а како у свом духовитом стилу каже студирала живот, уз сво познавање струке, произвести уље за сунчање било јој је и својврстан изазов. Међутим, као мајка четворо дјеце, навикнута на све могуће и немогуће сценарије, и овоме је приступила као прави професионалац, али и као свака жена, спремна да до танчина развије и изнесе властиту замисао.

А кад се нечему посветимо до најситнијег детаља, уложивши цијело своје биће у оно што стварамо, онда и повратна реакција дође као потврда да смо на правом путу. И баш онда, када се нешто зачне из срца, без размишљања о било каквој накнади, догоде се ствари о којима нисмо ни сањали.

слика за текст Жана....jpg (131 KB)

„Повратне реакције су феноменалне! Нисам могла ни претпоставити да ће интересовање бити толико и да ћу имати толико задовољних купаца. Мој мотив за справљање производа ни једног тренутка није био комерцијални и одушевљење је утолико веће што су махом даме позитивно реаговале на некомерцијални производ и потрошњом потврдиле његову ефикасност. Уље „БронЖана“ није у почетку ни планирано за продају. Међутим, како су резултати били више него позитивни, тако се појавило интересовање које је наметнуло пласирање уља на тржиште, што је било велики изазов. Посебно ме увесељава чињеница да су све моје муштерије презадовољне, да су за уље чуле на препоруку и да се већ сада распитују да ли ће у предстојећој сезони бити довољних количина. То је за мене највећа награда – да сам произвела нешто што задовољава потребе различитих типова коже и да је ефекат управо онакав какав сам жељела да буде!“

Своје уље у количини од неколико стотина литара на тржиште је пласирала љетос. Иако је препарат универзалан, потражња је надмашила очекивања. Рекли бисмо да је инспирисана природом, спонтано креирала и својеврсни бренд.  

„Како се за сада чини, ове сезоне би могло бити још више интересовања него прошле. Надам се да ће „БронЖана“ моћи да се купи на више мјеста, не само у Требињу. За сада је ово била једина комбинација састојака, али имам и нових идеја за израду више опција, како мириса самог уља, тако и неких других додатака“, рече нам не кријући усхићење, а и зашто би када је својим софистицираним производом приредила не само поклон из срца природе, него и из сопствене душе.

А до некин нових уљних нота, Жана не престаје да размишља како свему додати још шармантнији печат, од производа, преко амбалаже до нових мириса. Све јој то иде лакше када на својој страни има подршку породице и пријатељица. Неупитно, додајмо, и свих осталих дама које њено уље сврставају на листу обавезних љетних додатака.

Ако кажемо да се ова виспрена Требињка годинама бави и производњом сока од дивљег нара на традиционалан начин, користећи искључиво пластичну пресу, онда знамо да оно што започне са собом носи искључиво префиксе домаће и здраво. Пажљиво ослушкујући сваки дамар свог поднебља, припада женама надасве аутентичним, оним са истанчаним умијећем да све љепоте природе преточе у причу једиснтвеног и задивљујућег епилога!

Снага природе у бочици од неколико милилитара

„Маслиново уље, нарочито екстра дјевичанско, богато је антиоксидансима који регенеришу кожу и штите од њеног преурањеног старења. Редовном употребом производа од маслиновог уља спречава се појава бора, кожа постаје мека, чвршћа и здравија, а коса свиленкастија и отпорнија на спољне факторе. Мрква садржи висок проценат бета – каротена и витамина А, посједује антиоксидацијска и антиканцерогена својства и спречава старење коже. Такође штити од штетног дјеловања УВ зрака на кожу и обнавља оштећено ткиво, пружа лијеп и уједначен тен, а производи од мркве спречавају опадање косе. Орах је добар извор А, Ц, Е и комплекса витамина Б. Нарочито је богат минералима попут гвожђа, калцијума, магнезијума, селена и бакра. Већински састав ораха чине незасићене масти које су добре за организам па уље ораха штити кожу и враћа јој младолик изглед. Мирис лаванде опушта и смирује, а антисептичка својства дјелују на кожне нечистоће“.

Из Требиња до цијелог свијета

„Због састојака које тренутно користим постоји само једна, универзална врста уља, али подобна за сваку врсту коже. Прије употребе уља за сунчање, без обзира што има заштитни фактор 2 од УВ зрачења, потребно је код излагања сунцу користити заштитне факторе сходно типу коже. Осим што уље за сунчање обезбиједи  препланулу боју, уједно нахрани кожу, продужи период бронзаног тена и спречава љуштење коже. Врло је ефикасно и даје брзе резултате, али не препоручује се употреба при првобитном излагању сунцу. Осим тога, уље се може користити и за косу јер је врло хранљиво, али због самих састојака може доћи до благог тонирања свјетлије косе. Квалитет производа дефинитивно је учинио своје и то ми даје додатни полет и вјетар у леђа за нове идеје. Презадовољна сам продајом, али и сазнањем да је уље за кратко вријеме обишло Земљину куглу!“