„Пријaтно или непријатно, људи ће свакако бити изненађени. Неће бити равнодушних – некога ће разочарати, други ће можда бити и одушевљени јер ће их оно што се дешава на сцени заиста дотакнути и подстаћи на размишљање“, каже редитељ.

1 ТРЕБИЊЕ │ Ансамбл требињског Градског позоришта – ОФ сцена вечерас је на сцени Културног центра, на затвореној премијери, извео представу „Ко то тамо режира?“, која ће Требиње представљати на овогодишњем Фестивалу фестивала.

Представа је рађена по мотивима драмског текста савременог загребачког аутора Горана Врбанића, а адаптацију и режију потписује Игор Сврдлин.

svrdlin Игор Сврдлин

Сврдлин, чији је ово редитељски деби, признаје да је Врбанићев драмски текст, уз допуштење аутора, у великој мјери измијенио и дописао, чиме је почетни концепт предлошка у требињској инсценацији добио посве нов и оригиналан садржај.

Он истиче да је представа рађена „на граници експерименталне форме, жанровски најближа театру апсурда“, бавећи се „свеопштом сликом друштва, са посебним акцентом на наше просоторе“.

Сврдлин додаје да ће на сцени бити и момената „који ће заиста изненадити позоришну публику“, због чега и не жале што ће јавна премијер представе бити тек на Фестивалу фестивала, треће такмичарске вечери, у понедјељак, 27. јула.

„У суштини представа није блиска љубитељу класичних форми позоришта, јер смо од почетка рада нагињали експерименту, са жељом да радимо нешто што у Требињу раније није рађено. Пријaтно или непријатно, људи ће свакако бити изненађени. Неће бити равнодушних – некога ће разочарати, други ће можда бити и одушевљени јер ће их оно што се дешава на сцени заиста дотакнути и подстаћи на размишљање“, каже редитељ. 2

Уз Сврдлина, који поред режије тумачи и једну од улога, у представи играју позната имена требињских позоришта Дарко Куртовић, Аљоша Илић, Јелена Бован и Весна Ђурић, те Ратомир Мијановић, који је први пут на сцени.

Ансамбл са позитивном тремом чека на фестивалску премијеру, гдје ће представа бити у такмичарској конкуренцији са одабраним остварењима аматерске продукције свих земаља региона.

„Јесте додатна одговорност, јер смо у пројекат кренули са далеко мање претензија, а ни слутили нисмо да ће представа бити у такмичарском дијелу фестивала и представљати домаћина“, каже Сврдлин. 3 Р.С.
Фото: Јован Видаковић