Upoznavanje_06 Посљедње вечери овогодишњег Фестивала фестивала требињска публика биће у прилици да погледа представу која је, по гледаности, надмашила и готово култне филмове екс-ју продукције, као што су „Битка на Неретви“ и „Валтер брани Сарајево“.

Ријеч је о представи „Скидајте се до краја“ која је, како нам рекоше чланови екипе из Грачнице, настала као производ домаћих креативаца, глумаца Босанског културног центра КУД-а „Адем Алић“ предвођених редитељем Мирелом Трепанић.

Upoznavanje_07 Мирела Трепанић[/caption]

„Ми смо представу радили ослањајући се на два текста, први је 'Скидајте се до краја', а други је 'Даме бирају'. Но исти је мотив код оба аутора, и код Ентонија Мекартена и Стивена Синклера. Прича прати петорицу незапослених мушкараца у малом провинцијском граду, који дангубе и пију, и дођу на идеју да се скидају за новац. Иако је у питању комедија која има забавни карактер, она провлачи и подтеме: незапосленост, депресија, импотенција, гојазност и културу радничке класе. Ово је комедија која на духовит начин испитује колико мушкарци познају женску психологију, шта жене желе, какви су мушко-женски односи, шта мушкарци мисле о женама... Кроз нови, несвакидашњи посао, пробе стриптиза, те стриптиз наступ, наши јунаци уче о себи, једни о другима и постају другачији, на почетку комада - лузери, на крају - самоувјерени стрипери. То је искуство кроз које постају квалитетнији људи, спремни за нове, веће и страшније животне изазове“, каже режисер представе, млада и талентована Мирела Трепанић.

Мирела каже да су на представи радили четири и по мјесеца.

„Текст смо заједнички адаптирали, разговарали о ликовима... Радњу смо смјестили у наш град, али може бити било које мјесто на овим нашим просторима. И имена смо адаптирали, све смо прилагодили нашим околностима. Глумци су ми много помогли у раду. Имају и животно и сценско искуство, и све то заједно креирало је одличну представу. Било је предивно дружити се са њима“, истиче Трепанићева.

„Представа је премијерно изведена 18. децембра прошле године у Грачаници. Нашу представу испратили су аплаузима и смијехом и гледаоци у Жепчу, Тешњу, Бугојну и Сарајеву. Публика се готово сроди са овим губитницима, који су довољно луди и храбри да пробају нешто необично, другачије, скоро немогуће, и публика навија за њих да они успију, да зараде и промијене свој живот. А они се постепено ослобађају, припремајући се за наступ, неспретно откривајући своја тијела, они откривају себе, откривају ствари у себи за које нису знали да имају. Музика, пјесма и плес су обиљежје ове представе“.

ИМПРОВИЗАЦИЈЕ И ДОБРА ИНТЕРАКЦИЈА СА ПУБЛИКОМ

У представи играју: Миралем Џаферовић, Смајо Хасић, Есад Грбешић, Мирза Кртичић, Аднан Ахметбеговић, Албина Јунузовић и Маја Авдагић.

Upoznavanje_08 Миралем Џаферовић[/caption]

Миралем Џаферовић има 35 година дугу глумачку каријеру, и како нам рече, у три и по деценије глумачког стажа скидао се на сцени, али никада до краја.

„Публика нам је на свакој представи пружила велику подршку и свакако можемо да кажемо да смо остварили одличну интеракцију са публиком. Вјерујемо да ћемо нешто слично доживјети и у Требињу. У припреми представе било је доста импровизација које су временом постале саставни дио представе. Обично режисери не пристају на сугестије глумаца, али овај пут смо били у већини“, са осмијехом каже Џаферовић.

Глумци из Грачанице добили су награду за представу у цјелини „Бугојанска маска“ на овогодишњој Федри.

Представа која се лако гледа, држи пажњу...

А хоће ли се глумци, као на филму, заиста скинути до краја?

Одговор потражите вечерас у позоришту!
Р.М.
Фото: Јован Видаковић