IMG_0955TREBINJE | U Kulturnom centru večeras je održana Svetosavska akademija, na kojoj su Povelje Grada Trebinja uručene iz oblasti zdravstvene zaštite Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, iz oblasti književnosti – akademiku Rajku Petrovu Nogu, a za doprinos porodice i društva našoj sugrađanki Mileni Lečić, majci osmoro djece.
U prigodnoj besjedi jerej Mladen Žulović, starješina Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg rekao je da je Sveti Sava naša vječita priča, nikad do kraja ispričana i završena. “Sveti Sava je kako je to rekao vladika Nikolaj Velimirović najljepše srpsko dijete koje je darovano Bogu i najljepši srpski lik kroz koji je nama otkriveno lice Božije. Kada pomenemo ime Svetoga Save najprije dodamo da je on naš prvi prosvetitelj i učitelj”, istakao je jerej Žulović.
Uručujući Povelje, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izrazio je zahvalnost nagrađenima u ime gradske uprave i građana Trebinja. “Za ono što smo cijenili da je proteklih godina i vremena bilo dobro za naš grad i narod adekvatno nagradimo, a Povelja je način da Trebinje oda priznanje velikim ljudima”, rekao je Vučurević.


Povelju Grada Trebinja iz oblasti zdravstvene zaštite u ime menadžmenta Kliničkog centra primila je direktor Centra za nauku Kliničkog centra Crne Gore Slavica Vujsić.
Povelja iz oblasti književnosti uručena je književniku, esejisti i književnom kritičaru Rajku Petrovu Nogu koji se zahvalio građanima Trebinja na dodjeli Povelje, te kazivao stihove o Svetom Savi.
U oblasti porodice i društva, priznanje grada dodijeljeno je Mileni Lečić, majci osmoro djece koja je istakla da su djeca najveće blago i svim sugrađankama poželila da idu njenim primjerom. Najstarija Milenina kćerka je 1992. godište, dok je najmlađi član porodice Lečić 2004. godište.

povelje grada trebinja 2015U kulturnoumjetničkom programu akademije nastupili su: združeni horovi “Sveta Anastasija Srpska i “Tribunia”, učenici trebinjskih osnovnih škola, učenici i profesori Muzičke škole Trebinje, članovi Gradskog pozorišta Trebinje i učenici Gimnazije „Jovan Dučić“, Kamerni hor Hercegovačke Gračanice „Sveti Roman Slatkopojac“, etno grupa „Nagorkinje“ i glumac Vladan Popović iz Beograda.


Organizatori Svetosavske akademije su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.
D.M.