15d406f06ce12f2ac57cb5137d1afc69_XLTREBINJE | Povodom uvođenja usluge „Naplata parkinga putem SMS-a“, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević održao je danas sastanak sa Zoranom Gavranovićem, direktorom u firmi "Easy park", koja je putem javnog tendera dobila posao pravajdera SMS naplatnog sistema. Sastanku je prisustvovala i načelnica odjelјenja za stambeno-komunalne poslove Mirjana Ratković.

„Naplata parkinga putem SMS-a“ podrazumijeva mogućnost da će, pored kupovine karte na parkomatu, građani moći mobilnim telefonom, putem slanja poruke, na odgovarajući broji za odgovarajuću zonu, platiti parknig. To za sada važi samo za korisnike M-tel mobilne telefonije, ali će ostala lica, pored pomenutih parkomata, karte za parking moći kupiti na kioscima koji će distirbuirati karte u zonama naplate.

U toku je usvajanje Pravilnika o uslovima organizovanja, načinu korištenja, i naplate parkiranja vozilana parkiralištima na području Grada Trebinje kojim je detalјno regulisano: korištenje parkinga, zone naplate parkinga, cijene parkiranja po zonama, doplatne parking karte te povrede odredaba opštih uslova korišćenja parkirališta i sve ostale bitne stvari koje se tiču ove materije.

Takođe je u toku i dvodnevna obuka kontrolora-inkasanata koji će na terenu putem PDA uređaja kontrolisati naplatu parkinga, kao i obuka lica koja će kroz pristup sistemu, putem računara, odnosno putem interneta, pratiti naplatu parkinga i sam rad kontrolora na terenu. Obuku vrši preduzeće „Easy park“iz Beograda koje je putem tendera, koji je raspisao Grad Trebinje, kao najpovolјniji ponuđač dobilo posao provajdera, što je podrazumijevalo izradu softvera, studije stacionarnog saobraćaja na području grada Trebinje, obuku kontorolora i lica koja će pratiti sistem putem računara.

Za realizaciju usluge bilo je potrebno nabaviti i pomenute PDA uređaje, bez kojih bi rad kontrolora na terenu bio nemoguć, kao i znakove na kojima je istaknut način plaćanja usluge parkinga putem SMS-a, koji će biti obojeni u zavisnosti od zone na koju se odnose.

Mišlјenja smo da će usluga „Naplata parkinga putem SMS-a“, pored očekivane dobiti za grad i povećanja standarda usuluga koje grad Trebinje kao turistički grad pruža, doprinijeti i regulisanju stacionarnog saobraćaja kako u samom gradskom jezgru, tako i u širem centru grada.

Ukupno je za ovu nabavku utrošeno oko 20.000,00 KM.

Grad Trebinje