ТРЕБИЊЕ │ Требињски иноватори Драган Спаић и Борко Бабаљ су на управо завршеним сајмовима иновација у кинеском граду Фосхану и Скопљу освојили четири медаље - златну, сребрну и двије бронзане медаље, те специјалне дипломе за изуме „термос-кошница“ и „наочари без оквира и дршки“.

Млади иноватор Драган Спаић је за своју прву иновацију „термос-кошницу“ на истовремено одржаним сајмовима у Кини и Скопљу освојио златну и бронзану медаљу, те специјалну диплому Удружења иноватора „Грађанско иновирање“ из Сингапура.

Како за Радио Требиње наводи Спаић, иначе апсолвент на Мединском факултету у Фочи, идеја о овом изуму настала је спонтано, из потребе да помогне оцу, који је, и након операције, желио да настави да се бави пчеларством.

Драганов иноваторски тим: Обрад Спаић, Маја Спаић, Татјана Станчић и Раде Паранос

„Оцу је постало тешко да преноси кошнице, а није хтио да одустане од пчеларства, хтјели смо да му помогнемо. Моја сестра Маја и дјевојка Татјана Станчић, чија се породица такође бави пчеларством, размишљали смо како да осмислимо лакше кошнице, које ће задржати најбоље особине дрвених кошница, јер је дрво природно станиште пчела. Ријешили смо да конструкција буде од дрвених носача, са три слоја: спољашњем од пластике, средњим од стиропора и меким дрветом са унутрашње стране. Идеју смо предложили мом оцу Обраду, који је професор, он је направио конструктивно рјешење, и у сарадњи са комшијом Радом Параносом, столаром, направили смо два прототопа, која смо поставили у два различита пчелињака, на различите локације, а добри резултати нису изостали“, прича Спаић.

У сарадњи са Удружењем иноватора источне Херцеговине и Асоцијацијом иноватора БИХ изум је патентиран и представљен на сајмовима. Прве понуде за производњу показатељ су да ова иновација има будућност.

„Ово није само мој успјех већ цијелог нашег тима. Велику захвалност дугујем и предсједницима нашег удружења и Асоцијације иноватора БИХ, Борку Бабаљу и Хусеину Хујићу. Награде су велики вјетар у леђа, већ смо добили одређене понуде за производњу термос-кошница у Македонији. Планирамо да обезбиједимо средства за производњу нулте серије, како бисмо испитали тржиште. Ако би и даље било понуда за производњу, покренули бисмо радионицу за производњу термос-кошница“, каже млади иноватор.

Додаје да су термос-кошнице дупло лакше и јефтиније од постојећих дрвених кошница, а њихова конструкција обезбјеђује одличну терморегулацију, што доприноси и умножавању пчелињих друштава, али и повећању количине меда.

„Овакав вид кошница има посебну термоизолацију, температура је у свим годишњим добима готово иста, пчеле треба да користе много мање енергије за хлађење или загријавање кошнице, и могу више да се усмјере на стварање меда. Такође, у оваквим условима, матица равномјерно залаже све рамове, па се повећава и број пчела и кошница. Овим је олакшан рад и пчеларима, кошнице су лакше, није потребно њихово фарбање, тако да су смањени и трошкови за одржавање кошница“, наводи за Радио Требиње наш талентовани суграђанин.

И мед из термос-кошница већ осваја награде. На недавно одржаном сајму меда и пчелињих произовда у Тузли награђен је златном медаљом.

„То је мед из нашег пчелињака, који смо лоцирали на тромеђи БиХ, Црне Горе и Хрватске. Ова награда нам је такође подстрек да наставимо са производњом термос-кошница. Иновацију смо поклонили нашем удружењу, са њима ћемо се договарати и планирати даље активности, које су усмјерене за придобијање што више потенцијалних купаца“, каже Спаић.

Његов искуснији колега, предсједник Удружења иноватора источне Херцеговине и члан ИФИА (Свјетске федерације иноваторских организација) Борко Бабаљ скромно каже да његове двије медаље - бронзана у Кини и сребрна у Скопљу за већ награђивани изум „наочари без оквира и дршки“ и нису толико значајне, колико је важан успјех прве иновације младог Драгана Спаића.

„Иако имам близу 60 интернационалних награда, радује ме да се изнова вреднује квалитет мог рада. Био сам почастован што сам, по други пут, отворио манифестацију ИНОВАМАК у Скопљу, са тамошњим колегама имамо одличну сарадњу и помогао сам им да постану дио свјетске асоцијације иноватора. Драго ми је што ми је и Удружење менаџера Балкана на сајму у Скопљу додијелило диплому за постигнуте резултате, али ми је још дражи успјех младог колеге и његовог тима“, каже Бабаљ за Радио Требиње.

Даље активности удружења иноватора источне Херцеговине, додаје, биће управо усмјерене за помоћ Драгану Спаићу и његовом тиму, како би се кренуло са производњом термос-кошница.

„Читава наша даља активност биће усмјерена на то како да што боље пропагирамо ову идеју, да нађемо купце, да кренемо са производњом. Већ има заинтересованих у Скопљу да би купили ову иновацију, постоји могућност да је у дијеловима састављамо и продајемо“, каже Борко Бабаљ.

У међувремену, увелико ради на новом изуму. Не жели да открива детаље, али ће, како обећава, његов нови изум бити од велике помоћи припадницама љепшег пола.

Двадесетак чланова Удружења иноватора источне Херцеговине, које постоји од 2015. године, до сада је освојило близу 100 интернационалних награда и признања.

В.М.