20210918_110521.jpg (163 KB)

У Требињу је данас завршен Први кампус фотографије и савремене умјетности под називом ”Superexposure“, који је од 13. септембра окупио 15 студената и шест фотографа-предавача. Кампус је оправдао очекивања, јер је пружио могућност младим умјетницима да уче од искусних фотографа из Европе, истакнуто је на данашњој прес конференцији у Културном центру.

Кампус су организовали “Културни центар” Требиње, “Гете институт” и “Француски институт” у Босни и Херцеговини, а уз подршку Министарства просвјете и културе Владе Републике Српске и Града Требиња.

Миљан Вуковић, директор Културног центра Требиње је истакао да је била шаролика екипа учесника на кампусу.

„Студенти су показали на који начин може да се приступи фотографији у једном креативном процесу и они су као посебне личности имали једну врсту истраживања, које ме изненадило на крају кад смо видјели резултате, а то је широк дијапазон у стваралаштву и креацији. Радујемо се другом кампусу, јер смо већ направили планове и идеје за идућу годину“, навео је Вуковић.

Симон Фогт, директор „Гете института“ БиХ је изразила захвалност што је њен први службени пут у БиХ, довео у прекрасни град Требиње и Културни центар.

„Без обзира на околности у којима тренутно живимо, срећни смо што смо били дио овог дивног пројекта са реномираним фотографима и умјетницима из Француске, Њемачке и БиХ. Велико хвала свим учесницима кампуса и институцијама који су подржали овај пројекат. Изложба са овог кампуса биће предстаљена у Гете институту у Сарајеву“, рекла је Фогт.

Жан-Кристоф Тибо, директор Француског института и савјетник за културу у Амбасади Француске у БиХ је навео да су сретни што је Требиње домаћин новог француско-њемачког културног пројекта.

„Размјене, радионице и радови које је извело 15 студената из БиХ, Србије и Црне Горе са реномираним фотографима и умјетницима из Њемачке, Француске и БиХ омогућују да открију нове концепте и истраже нове изазове савремене фотографије и у подручју умјетности, културне индустрије, оглашавања и медија“, истакао је Тибо.

20210918_112552.jpg (153 KB)

Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање је рекла да је град Требиње поносан на домаћине и да пружају руку пријатељства гостима, које ћемо видјети и сљедеће године на другом кампусу фотографије и савремене умјетности.

„Град Требиње подржава одличне идеје, а ово је посебан дан, који ће бити забиљежен, јер су са нама велики умјетници из Француске, Њемачке и БиХ, као и будући велики умјетници, студенти који су били полазници ове школе“, навела је Скочајић.

Предавачи на кампусу су били Миша Кубал, професор умјетности на Академији умјетности у Келну, Патрик Вак, француски фотограф, Младен Миљановић, професор на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, Миљан Вуковић и професори са Академије ликовних умјетности из Требиња Нада Арнаут и Игор Бошњак.

Предавачи су се захвалили на одлично организованом кампусу, одличном дружењу и на одличној прилици да се размјене искуства, истакавши да су студенти показали велику креативност, са жељом да се настави сарадња на другом кампусу.

Након конференције, отворена је изложба радова полазника насталих на Првом кампусу фотографије и савремене умјетности.

20210918_110535.jpg (177 KB)