Скупштина града Требиња усвојила је данас нацрт буџета града за 2021. годину, по којем ће укупна средства у градској каси у овој години износити 29 милиона 380 хиљада марака, што је за 8,38% мање од плана прошлогодишњег буџета.

sg-3.jpg (153 KB)

Порески приходи планирани су у износу за 9,6% мањем у односу на прошлогодишњи буџет, највећим дијелом што су значајно мање пројекције прихода од индиректних пореза, а због неповољног утицаја пандемије вируса корона на привредне активности.

Непорески приходи би по нацрту требало да биљеже раст за 7,4%, а примици од нефинансијске имовине за 30% - у првом реду на основу очекиваног повећања прихода од продаје земље, повећања тржишних цијена, ренте и трошкова уређења у зонама гдје се очекује експанзија градње.

За текуће расходе у нацрту буџета за 2021. годину планирано је 21,5 милиона КМ, а за издатке отплате дугова 1,7 милиона КМ.

На расходовној страни око 5 милиона марака планирано је за инвестиције у капиталне пројекте – изградњу и санацију објеката, саобраћајница и спортске инфраструктуре, финансирање пројектне и техничке документације за Клинично-болнички центар, зграду за љекаре и професоре медицине и аеродром у Требињу, те куповину земљишта за обилазницу.

sg-2.jpg (122 KB)

Предлагачи нацрта оцијенили су да је буџет за ову годину санациони, штедљив а у исто вријеме и инвестициони, да ће омогућити континуитет раније покренутих развојних и социјалних програма, док је за одборнике из опозиционих клупа - потрошачки, без развојне компоненте и нетранспарентно представљен.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, у завршној ријечи, напоменуо је да је буџет само процјена, да је у нацрту планиран у складу са сложеним околностима пандемије, те изразио оптимизам да ће у мјесецима пред нама ситуација бити много повољнија, а приходи већи од процијењених.   

Претходно је усвојен план измирења насљеђених обавеза из 2019. годину, по којем преостали износ дефицита - у првом реду насталог смањењем прихода због хаварије на хидроенергетском постројењу у Плату - износи 963 хиљаде марака, након што је 455 хиљада КМ покривено у прошлој буџетској години.

У скупштини је у току пауза, а наставак засједања најављен је за 16:40.