Скупштина града Требиња усвојила је на 6. редовној сједници Средњорочни план капиталних инвестиција – за период од 2021. до 2025. године.

skupstina-grada.jpg (155 KB)

Како је речено, у развојне планове Требиња за актуелни петогодишњи период уврштено је 120 пројеката вриједности преко 50.000 КМ, од којих је 87 пројеката са већ дефинисаним начином финансирања и динамиком реализације, а обухватају области привреде, инфраструктуре, заштите животне средине, културе, спорта и здравства.

Развојни пројекти Требиња са већ дефинисаним финасирањем укупне су процијењене вриједности близу 387 милиона КМ, а средства ће бити обезбијеђена из више извора – од буџета Града Требиња и јавних установа, инвестиција привредних субјеката, до донаторских и кредитних средстава.

Документом је, између осталог, планирана изградња индустријих зона Волујац и Ново Требиње, слободне зоне и аеродрома, клиничког центра, изградња обилазница и градских саобраћајница, водоводне мреже, система за наводњавање, трафостаница, још једног постројења за пречишћавање отпадних, реконструкције Старог града, нове зграда гимназије...

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је реализација пројеката из стратегије у актуелном периоду – иако је тада коментарисана као „списак жеља“ -  више од 100%, јер се преко динамичког плана из 2017. године крају приводе и неки пројекти раније категорисани само као опциони, попут реконструкције Старог града или Духовног центра Мркоњићи.

„Такође, и овај средњорочни план капиталних инвестиција садржи пројекте за које већ знамо извор финансирања, али и оне опционе – попут инвестиција у реконструкцију насеља Крш, студије изводљивости за изградњу жичаре или изградња конгресног центра - за које једнако сматрамо да су нам потребни, али за њих тек треба да изнађемо средства“, казао је Ћурић.

Усвојена је и одлука о приступању измјенама зонинг плана „Град сунца“, коју су одборници подржали једногласно, јер је иницирана од инвеститора – компаније „Свислајон“, која у овом туристичком комплексу планира изградњу нових садржаја.

Скупштина је усвојила и информацију о реализовацији програма подршке породици, у којој је наведено да Град Требиње проводи шест програма директне подршке наталитету и породици, још 18 којима се настоји побољшати социјални статус породице, те да се све обавезе према активним програмима подршке редовно измирују.

Уз новчане дознаке за новорођену дјецу, од 2017. и 2018. године из буџета Града Требиња обезбјеђивана су и подстицајна средства за склапање брака старијим од 38 година, за субвенционисање трошкова вантјелесне оплодње, помоћ основцима са села, школарцима без једног или оба родитеља, те за одлазак ученика и студената на екскурзије.

По основу ових шест програма у претходне три године корисницима је исплаћено преко милион марака.

У усвојеној информацији о стипендирању студената и ученика наведено је да Град Требиње, осим за 100 редовних студената првог циклуса, од 2018. године обезбјеђује и стипендије за студенте који уписују дефицитарна занимања, потом и студенте из породица погинулих бораца, те основце и средњошколце - дјецу ратних војних инвалида од 1. до 4. категорије.

Град Требиње редовно измирује све обавезе по основу законом дефинисаних права из области социјалне заштите, а поред тога, међу ријетким је локалним самоуправама која финансира и додатних осам права, за шта је у прошлој години издвојено 150.000 КМ за више од 300 корисника – наведено је информацији о реализацији основних и проширених права социјалне заштите у прошлој и првих пет мјесеци ове години, коју су прихватили одборници Скупштине града.

Усвојена је и информација о подршци повратницима у општину Равно у 2020. години, у којој је наведено да је помоћ за обнову кућа и одржив повратак у прошлој години обезбијеђена за укупно 20 корисника, те да је укупна вриједност помоћи око 30.000 КМ.

У поподневном наставку засједања, подршку већине одборника добила је и информација о раду Спортског друштва „Леотар“ у 2020. години, а ова тачка дневног реда потакла је скоро двочасовну расправу о стању и перспективама требињских спортских колектива.

Скупштина је прихватила и информацију о раду јавних здравствених установа на подручју града.

Одборници су усвојили план провођења Стратегије развоја града Требиња 2018-2027 за ову годину, у којем су представљене планиране активности и пројекти разврстани према три кључна циља развоје стратегије: стално повећање запослености и додатне вриједности  у економском развоју, побољшање квалитет живота, социјалне осјетљивости и квалитета образовања, те енергетски ефикасија, чистија и заштићенија животна средина.