332612_1 BANJALUKA | Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o javnom redu i miru sa 46 glasova "za". Poslanici opozicije su ponovo napustili skupštinsku salu, ističući da ne žele glasati za diktatorski akt.
Narodna skupština Republike Srpske je usvojila amandman koji određuje da neće biti prekršajno ni krivično gonjeni svi oni koji na društvenim mrežama budu kritikovali državne ustanove i političke funkcionere.
Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da opozicija ne želi glasati za represivni i nedemokratski zakon i da tu privilegiju ostavljaju onima kojima su puna usta demokratije.
"Predloženi i usvojeni amandmani su udarac u prazno, jer nijedan nije poništio tvrdnju da se internet tretira kao javno mjesto. Policija sada može da privede koga hoće bez naloga tužioca i da ga zadrži u protvoru 24 sata. Ministar Lukač je rekao da Republika Hrvatska ima isti takav zakon, ali to je laž, jer taj zakon kao javno mjesto tretira balkone, dvorišta i terase, ali nigdje ne pominje internet. Vlast je ponovo obmanula građane", rekao je Čavić.
Miladin Stanić iz SDS-a je istakao da režim u Republici Srpskoj donosi drakonske zakone umjesto da se bavi postojećim problemima. Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo dodao je da će se danom stupanja ovog zakona na snagu sve u Srpskoj promijeniti.
"Ovo je dokaz da se režim boji. Boji se naroda, naroda koji je više gladan nego sit. A u sukobu naroda i režima - narod nikada ne gubi", smatra Brčkalo.
Novinar Mito Travar rekao je da je objavljivanje audiosnimka na kojem Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika u NSRS natjeralo vlast u Srpskoj da predloži, a potom i izglasa ovakav zakon.
"Tehnički je veoma teško pratiti sve društvene mreže. To je kao sa zakonom koji govori o obavljanju fizioloških potreba na javnim mjestima. To je gotovo nemoguće kontrolisati. Ipak, ako vlast bude ciljano kontrolisala neke medije pomoću ovog zakona, jasno je da je onda on diktatorskog i nedemokratskog karaktera", smatra Travar.
Klix.ba