materinski-dodatak.jpg (54 KB)

Без обзира на ранији статус, све незапослене породиље у Републици Српској имаће матерински додатак, након што је Народна скупштина РС у данас усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.

"Породиља може остварити право на матерински додатак ако је у вријеме порода незапослена и има пребивалиште у РС најмање годину дана прије рођења дјетета", наводи се у овом законском рјешењу.

Право на матерински додатак може остварити и мајка која има пребивалиште у РС, ако отац дјетета има пребивалиште у РС најмање годину дана прије рођења дјетета, након што је Народна скупштина РС прихватила амандмане Клуба посланика СНСД-а на измјене овог закона.

Овај акт предвиђа да ће послодавцима, корисницима права на рефундирање из важећег закона, у 2020. години бити рефундирана накнада плата у износу од 100 одсто након исплате накнаде плате раднику.

"Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених свим послодавцима", наводи се у законском рјешењу и додаје да се  уводи и ново право накнада родитељу-његоватељу или његоватељу у износу од 25 одсто од основице из члана 21 важећег закона.

Јован Радовановић, предсједник Удружења "Четири плус", рекао је да је то свакако један вид сигурности за све незапослене мајке, али и оне запослене.

"Ово је сада једна сигурност и за запослене мајке које нису ни смјеле затруднити, јер би остале без посла, тако да је то добар потез и корак ка побољшању наталитета у РС. Ми годинама заговарамо и дјечји доплатак, што би било обавезно. Ако је већ ишла измјена Закона о дјечјој заштити, и то је требало уврстити", каже Радовановић.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, рекао је да је ријеч о захтјеву који је стар 10 година и да је сада ријешен у три фазе, тако да је тиме највећи дио проблема који су послодавци имали у смислу терета социјалне политике сада и ријешен.

"Рефундирање 100 одсто за тих 12 мјесеци је генерално, по нашем мишљењу, једна од најбољих до сада мјера које се тичу наталитета и која је послала најбољу поруку женама да држава мисли на њих", рекао је Тривић и додао да су послодавци по неким процјенама плаћали из свог буџета око 35 милиона КМ на годишњем нивоу, те да се проценат повећавао сваке године, али да ће сада то држава да им рефундира.

Народна скупштина РС усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о стварним правима, те је усвојен и Закон о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима. Такође је усвојен и Закон о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду РС.

Посланици у Народној скупштини РС усвојили су и Закон о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, чији је циљ даљи развој тржишта доборовољног пензијског осигурања. Овим законом се настоје омогућити додатне пензије посредством сигурне дугорочне штедње у (добровољним) пензијским фондовима, те подстаћи даљи развој финансијског тржишта и привреде.