253784.jpg (201 KB)

Утврђују се околности испада дијела електроенергетског система БиХ, који се догодио данас у 12.25 часова, а према првим информацијама, до испада је дошло због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400кВ интерконективних водова, саопштено је Срни из Независног оператора система у БиХ, који управља системом преноса електричне енергије.

У саопштењу се наглашава да је то имало за директну посљедицу каскадно преношење поремећаја на електроенергетски систем БиХ.

"Слично се догодило и 20. јуна ове године, када је дошло до проблема у ЕЕС Грчке, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе. Правовременом интервенцијом оперативног особља и локализацијом проблема на граници са Црном Гором спријечено је ширење распада електроенергетског система БиХ", наглашавају из Независног оператора система у БиХ.

С обзиром на то да се у данашњим околностима поремећај каскадно пренио и на Хрватску са којом БиХ има највећи број интерконективних далековода, у саопштењу се појашњава да није било могуће спријечити распад електроенергетског система БиХ.

Тренутно је цијели регион погођен каскадним испадом далековода и то: БиХ, Албанија, Црна Гора, Хрватска и дио Србије.

"У току су оперативни кораци ка постепеном укључењу конзума и производних јединица, енергизацијом главних 400кВ и 220кВ трансформаторских станица из правца Угљевика и Тузле ка Бањалуци, Сарајеву и Мостару, те од Хрватске ка Мостару 4, Приједору 2, Kакњу и Јабланици", наводи се у саопштењу и додаје да нормализацију стања отежавају високи напони у 400кВ и 220кВ мрежи, који онемогућују укључење далековода.

У саопштењу се напомиње да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља Независног оператора система у БиХ, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у БиХ.