1411_1080x1080.jpg (124 KB)

Куцајући као једно, хумана срца широм Републике Српске обезбиједила су у акцији „С љубављу храбрим срцима“ више од 690.000 марака за куповину возила за удружења која окупљају дјецу са интелектуалним тешкоћама.

Из Кабинета предсједнице РС потврђено је за „Глас Српске“ да је донацијама обезбијеђено 618.027 КМ, а позивима на „м:тел“ хуманитарни број 73.577 марака. Донаторско вече, 12. по реду, одржано је крајем децембра прошле године, симболично на празник Материце. Иако је промијенила концепт акције која је одржана под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић, пандемија вируса корона није прекинула традицију.

Хуманитарна акција и овога пута премашила је сва очекивања иницијатора.

Предсједница Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС (МеНеРаЛи) Татјана Спасојевић рекла је за „Глас“ да је сакупљено више новца него што су очекивали.

„Очигледно су сви дали свој максимум, од становништва, преко медија, чланица нашег савеза до институција Српске и хвала свима. Надам се да ћемо веома брзо кренути у даљу реализацију плана да бисмо што прије обезбиједили возила за удружења којима су најпотребнија“, рекла је Спасојевићева, која је и предсједница Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица „Сунце“ из Дервенте.

Истакла је да од оснивања Дневног центра у најмлађем граду Српске организују превоз за кориснике којима би услуге центра биле недоступне да немају адекватно возило.

Захваљујући новом возилу услуге дневног збрињавања, учешће у бројним радионицама те одласци на излете и медицинске третмане биће доступнији и члановима фочанског Удружења „Трачак наде“, које окупља дјецу, омладину и старије особе са инвалидитетом са подручја горњодринске регије, али и из дијелова Херцеговине.

„Осим из Фоче, Чајнича и Вишеграда долазе нам дјеца и из федералног дијела, Фоча-Устиколина и Горажде. Укупно бројимо 128 породица. Пружамо

дефектолошке и логопедске третмане те психолошку подршку. Набавка возила би много значила, јер има много дјеце која долазе из руралних дијелова те из других локалних заједница“, рекла је извршна директорица удружења Јелена Вилотић, нагласивши да би возило ријешило велики проблем породицама из удаљених крајева. Вилотићева је додала да би комби добро дошао и за посјете сродним удружењима.

„Хвала Кабинету предсједнице Српске и свим добрим људима који су стали уз све нас и помогли да дођемо до свога циља“, поручила је Вилотићева.

Да би чланице Савеза МеНеРаЛи дошле до свога циља племениту идеју подржале су институције Српске. Из буџета предсједнице РС обезбијеђено је 100.000 марака, док је Влада Српске обезбиједила 80.000 марака.