vakcina TREBINJE l Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dopremljeno je 480 besplatnih vakcina protiv sezonskog gripa za posebne kategorije stanovništva, a vakcinacija će početi u utorak, 4. novembra.
Ove sezone nabavljeno je oko 30 odsto manje vakcina nego prethodnih godina tako da će u Higijensko-epidemiološkoj službi vakcinacija biti obavljana prema određenom redoslijedu i prioritetima.
Pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi, insulin zavisni dijabetičari, pacijenti koji su imali operacije na srcu, oboljeli od reumatske groznice, cistične fibroze, mišićne distrofije, multipla skleroze, pacijenti koji su završili sa hemoterapijom, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, te lica sa posebnim potrebama smještena u ustanove.
U trebinjskim apotekama nema vakcina protiv sezonskog gripa. Za one koji kupe vakcinu usluga vakcinisanja u Higijensko-epidemiološkoj službi je besplatna.
Vakcinacija se preporučuje hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, djeci koja imaju više od šest mjeseci, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u javnim službama i sektorima.
Osobama koje imaju bilo koju aktivnu infekciju, vakcinacija se ne preporučuje do ozdravljenja.
D.R.