Испорука вакцина против сезонског грипа у нашем граду очекује се током сутрашњег дана, потврђено је за Радио Требиње у Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља Требиње.

Из ове службе наводе да су поручене вакцине које су искључиво намијењене за категорије становништва које имају право на бесплатну вакцинацију.

gripa.jpg (104 KB)

Директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић рекао је да је Институт набавио 20.000 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 5.000 комерцијалних вакцина, која кошта 26 КМ.

Зељковић је нагласио да је ријеч о четворовалентној вакцини, која штити од четири соја вируса грипа, те да је то једна од вакцина које се користе у цијелом свијету.

Он је позвао грађане да приликом вакцинације посебно воде рачуна о епидемиолошкој ситуацији, да буду стрпљиви и да приликом чекања у редовима воде рачуна о свим препорученим мјерама, посебно да носе маске и држе дистанцу.

Право на бесплатну вакцинацију имају пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти лијечени кардио-хируршким методама, ХИВ позитивни, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, запослени на инфективним клиникама, одјељенима интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са примањем хемотерапије, трансплантирани и лица са посебним потребама која бораве у колективном смјештају.