Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да прве количине вакцина против вируса корона у БиХ могу да се очекују већ крајем јануара, односно почетком фебруара, а да Српска крајем фебруара очекује и прве количине руске вакцине Спутњик.

172279.jpg (104 KB)

Према његовим ријечима, још није познат тачан број вакцина.

Зељковић је навео да се спремно дочекују све вакцине и да је у оптицају набавка више вакцина - Фајзерова, Модернина, Астра Зеник, Спутњик.

- Не постоји земља у свијету која је стоодсто спрема за прихват вакцине која се први пут појављује у свијету и која се чува на минус 70 степени. Сви правимо алтернативне планове у смислу саме вакцинације. Нама је циљ да се вакцина када дође у Републику Српску што прије потроши - изјавио је Зељковић, након данашњег састанка у Добоју Савјетодавног тијела за Ковакс.

Он је навео да још није познат тачан број вакцина које ће се обезбиједити донацијом ЕУ и кроз механизам "Ковакс".

- Они имају право да нам доставе ту информацију и наравно да је ми размотримо, прихватимо или не - изјавио је Зељковић.

Он је навео да се директна набавка вакцине "спутњик пет" одвија у складу са законским процедурама, јер директна набавка подразумијева директан разговор са произвођачем, а увоз и дистрибуција се врши преко веледрогерије.

- О самим вакцинама, односно њиховом улазу у БиХ, Републику Српску или Федерацију БиХ, и даљој дистрибуцији разговараће се на наредној министарској конференцији која ће се одржати за неколико дана - изјавио је Зељковић.

Он је данашњи састанак оцијенио као квалитетан.

Директор Завода за јавно здравство Федерације БиХ Давор Перхар рекао је да се на данашњем састанку разговорало о начинима увоза вакцина, улогама појединих субјеката у тој процедури, те одређеним проблематичним подзаконским актима Закона о јавној набавци БиХ који се морају промИјенити како би се та процедура убрзала.

Он је навео да су од представника УНИЦЕФ-а данас информисани да је у току набавка фрижидера за ултрахладни ланац складиштења вакцина на минус 80.

Перхар очекује да ће у БиХ прва доћи вакцине путем механизма Ковакс, односно Фајзерова вакцина, и да је БиХ спрема да је дочека.